La Regidoria de Feminismes, Igualtat i Diversitat té com a objectiu garantir els drets de les dones i de les persones LGTBI, fent front a les desigualtats de gènere, les violències masclistes i les discriminacions per raó de sexe, orientació afectiva-sexual, o d’identitat i expressió de gènere; i promovent la seva participació en totes les esferes de la societat.

Destacats

SERVEIS

Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Servei que ofereix informació i assessorament en relació als drets de les dones, s’ofereix atenció psicològica, assessorament jurídic, i d’informació i orientació dels drets de les dones.

El servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) ofereix a les dones: informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la seva vida: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres.

 

  • Informació i orientació a les dones en tots aquells aspectes relacionats amb la seva vida: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres.
  • Acompanyament psicològic: atenció personalitzada a les dones amb diferents necessitats d’acompanyament psicològic, especialment per a dones en situació de violència.
  • Assessorament jurídic: consell legal sobre els drets de les dones en relació amb el dret de família, maltractaments, conflictes per propietats, drets laborals, conflictes penals, assetjament sexual, maternitat, matrimoni, parelles de fet, etc.

El servei és gratuït i confidencial. Ofereix escolta activa, de confiança i respecte, per part de professionals especialitzades, amb plans de treball individualitzats i que respecten les diferències i singularitats de cada persona.

El SIAD està vinculat amb els circuits d’atenció local per a l’abordatge de la violència masclista.  Fa especial atenció a la detecció de la violència masclista i estableixen els mecanismes d’informació i derivació als serveis especialitzats.

És un servei desenvolupat pel Consell Comarcal de l’Anoia.

Horaris i llocs d’atenció:

Et pots adreçar a qualsevol dels punts d’atenció propis del Consell (a la seu del Consell Comarcal Anoia, a Masquefa i a Capellades), d’acord amb els horaris i llocs del Calendari-CCA-2023

Com demanar cita

​Cal demanar cita directament (no és necessari la derivació per part de cap altre servei) a través del telèfon 621 23 01 09. Atenció en àrab o francès a través del telèfon 679 96 46 76. També es pot contactar a través del correu electrònic: siad@anoia.cat

Contra la violència masclista

• Telèfon d’atenció a la violència masclista, 900 900 120, ( 24h, 365 dies l’any), gratuït i confidencial, o per correu 900900120@gencat.cat.
• Pots assessorar-te de tots els recursos disponibles i drets de les dones en situació de violència masclista.
Guia d’ajuts per a dones en situació de violència masclista

Recursos d’atenció a les dones del Consell Comarcal de l’Anoia (Igualada)

  • SIAD Anoia. Equip d’atenció a la Dona al Consell Comarcal de l’Anoia (Igualada) 636 365 631. Serveis d’assessorament jurídic i/o psicològic del SIAD Anoia. Correu electrònic per consultes: igualtat@anoia.cat
  • Servei d’atenció i acolliment d’urgència.
  • Servei d’Informació i Atenció a les Dones nouvingudes. El servei ofereix atenció i assessorament sobre estrangeria, així com informació sobre qualsevol tema que pugui ser del seu interès de forma gratuïta i totalment confidencial. Telèfon: 679 96 46 76. Correu electrònic: acollida@anoia.cat
  • Servei d’Intervenció Especialitzada de la Catalunya Central (SIE): és un servei públic especialitzat que ofereix atenció i recuperació a totes les dones i els seus fills i filles afectats per processos de violència masclista. Telèfon: 938048265 Correu electrònic per consultes: siecc.bsf@gencat.cat
  • Comissaria de Mossos d’Esquadra. Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV): Telèfon: 93 875 98 40 (24h).
  • Servei d’acompanyament a judici de les oficines d’atenció a la víctima del delicte. Qualsevol persona víctima d’un delicte que necessiti suport emocional, que l’orientin o que l’acompanyin quan ha d’assistir a un judici pot beneficiar-se del Servei d’acompanyament a judici, que ofereixen les oficines d’atenció a la víctima del delicte (OAVD) . Aquest servei pot activar-se trucant directament a la OAVD. En els casos de violència de gènere l´acompanyament pot fer-se extensiu a la compareixença. La Comarca de l´Anoia compta amb un protocol per a l’abordatge de la violència masclista.
  • Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI). Qualsevol agressió, insult, amenaça, xantatge, incitació a la violència contra la vostra persona o denegació de prestació de servei (públic o privat), discriminació laboral, assetjament escolar, etc., per raó de la vostra orientació sexual i/o identitat de gènere i/o relació afectiva. Per defensar els teus drets servei gratuït i confidencial sai@anoia.cat Tel: 938051585

Associacionisme de dones

Les entitats i els grups de dones feministes, juguen un paper important a Masquefa; promouen la participació, enforteixen el teixit associatiu, i donen veu a les dones.

Associació Feminista Constel·lació Lila de Masquefa.

Constel·lació Lila neix de la necessitat de trobar un espai on les persones puguin treballar de manera activa en una línia feminista.
L’objectiu és teixir xarxes de suport, d’empoderament i educar en el feminisme. Ençà va néixer, hem realitzat diferents activitats i ens hem organitzat de manera activa per fer front al patriarcat i a les desigualtats de gènere.
Volem treballar col·lectivament, de manera transversal i intergeneracional per assegurar que ningú hagi de viure amb aquesta segregació de gènere.
Entre d’altres, una de les activitats que realitzem un cop al més és penjar a l’arbre dels records, llaços liles. Un llaç per cada dona assassinada per violència de gènere.

Associació de Dones de Masquefa

Masquefines


Amb Isabel Albiol com a conductora, aquest projecte dóna veu a les vivències femenines del poble, seguint les petjades de Maria Carme Junyent Figueras.

Associació de Dones de Masquefa

Any de creació: 2008

Categoria: Cultura

Finalitat principal: Realitzar activitats per les dones de Masquefa.

Que fem?: Organització d’activitats lúdiques i formatives adreçades a les dones de Masquefa i de l’entorn i atenció a les seves necessitats.

 

Qui som?

Va néixer de la mà d’un grup de dones que es trobaven  per fer labors i que van teixir una molt bona amistat. Totes elles van adonar-se que a les dones els era difícil trobar un espai on reunir-se i fer les seves activitats.

Des del seu naixement, ha volgut ser un espai on les dones de la vila i els municipis de l’entorn poguessin gaudir del seu temps lliure, passar-s’ho bé, aprendre, relacionar-se amb altre gent, i així, crear relacions entre les diferents dones del poble. Avui participen en les activitats que organtiza l’entitat dones de difunts edats, ideologies i feines.

Contacte:

Adreça: c/ Sant Antoni, 39 (Antiga Fàbrica de Cartró) _ 08783 Masquefa

Telèfon: 666386708

Mail: 2008adoma@gmail.com

Facebook

Commemoració de Dies Internacionals

8 de març: Dia Internacional de les Dones

Es commemora la lluita de les dones per la igualtat de drets, oportunitats i resultats i exigeix la fi d’assetjaments, discriminacions i altres tipus de violències com el tràfic de dones, la mutilació genital femenina o els matrimonis forçats. Reconegut per l’ONU, l’origen del Dia és en la vaga d’obreres tèxtils nord-americanes del 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la indústria tèxtil Triangle Shirtwaist Company, el 25 de març de 1911.

Les dones no ens aturem a Masquefa

31 de març: Dia Internacional de la Visibilitat Trans

Aquesta data es va establir amb la finalitat de crear consciència i sensibilitzar a la població mundial per a posar fi a la discriminació cap a les persones transgènere.
El terme transgènere es refereix a les persones que no s’identifiquen amb el sexe que se’ls va assignar al moment de néixer. El cos en el qual naixem no determina la identitat de gènere de la persona i que no tothom encaixa en les dues categories conegudes, home o dona.
Malgrat s’ha anat avançant, les persones trans continuen sent les més desconegudes dins del col•lectiu LGTBI i, en conseqüència, són les més vulnerables enfront de la discriminació. Fins el 2019 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha deixat de considerar la transsexualitat com una malaltia mental.

17 de maig: Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia l’LGTBI-fòbia

Commemora la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 17 de maig de 1990. Té la finalitat de sensibilitzar sobre l’LGTBI-fòbia i promoure l’interès de les autoritats i la ciutadania per garantir els drets LGTBI al món.

28 de maig: Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones

28 de maig: Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones te les seus orígens al maig de 1987, concretament en la reunió d’integrants de la Red Mundial de Mujeres por los Derechos Sexuales Reproductivos que va tenir lloc a Costa Rica. L’objectiu es reafirmar el dret a les salut com a dret humà de les dones i intentar canviar les pràctiques perilloses per a la salut en les dones de tot el món.

28 de juny: Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ

Recorda que el 1969, a la ciutat de Nova York, es va produir una batuda policial al local gai Stonewall Inn. Va ser la primera vegada que el col·lectiu gai es rebel·lava contundentment contra la repressió institucional i social que patia. Es considera que aquest succés va marcar l’inici de l’alliberament homosexual. El 26 de juny de 1977, a les Rambles de Barcelona, va tenir lloc la primera manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI de l’Estat espanyol.

25 de novembre: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Es commemora el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 1960 a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Per al moviment popular i feminista, aquestes dones han simbolitzat històricament la lluita i la resistència contra la violència vers les dones. Es reclama la fi de desigualtat entre els gèneres i posar fi a tot tipus de discriminació.

Plans i protocols

Enllaços d'Interès

Enllaços d'interès

Actualitat

Contacte

Regidoria d’Igualtat

Adreça: C/ Santa Clara, 16-22

Masquefa 08783

Telèfon:  93 772 50 30

    Responsable del tractament: Ajuntament de Masquefa

    Finalitat del tractament: Base de dades per contacte, informació i resposta al vilatà

    Legitimació: Exercici de poders públics (Article 6.1.e del RGPD 2016/679)

    Destinataris: Ajuntament de Masquefa

    Exercici de drets dels interessats: D’accés, rectificació, supressió, portabilitat de les dades, limitació i d’oposició al tractament, adreçant-vos al correu electrònic: masquefa@diba.cat