Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

El 29 de maig tindrà lloc una xerrada sobre la menopausa i el 2 de juny una nova edició de la caminada popular. 

Aquest mes de maig Masquefa se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional dAcció per la Salut de les Dones amb lobjectiu de fer difusió de lestat de salut de les dones, les seves necessitats i demandes, i el compromís de les administracions per donar-hi resposta. I ho fa de la mà de lAjuntament —amb el suport de la Diputació de Barcelona— amb lorganització de dues activitats.

Xerrada sobre la menopausa

La primera de les propostes tindrà lloc el dimecres 29 de maig, amb la xerrada ‘Benvinguda menopausa: aprèn a viure sense pors ni tabús’. Es tracta d’una iniciativa de la Regidoria de Salut a la Biblioteca M. Carme Junyent Figueras, a partir de les 18:30 h. L’assessora i promotora de salut sexual Marta García impartirà la sessió. 

Caminada pel Dia Internacional dAcció per la Salut de les Dones 

La segona proposta serà una nova edició de la Caminada pel Dia Internacional dAcció per la Salut de les Dones, que tindrà lloc el diumenge 2 de juny al matí. El punt de trobada serà lEscola Font del Roure, a les 08:30 h; i a partir daquí, a les 9:00 h, començarà un recorregut d’aproximadament cinc quilòmetres que portarà als participants per punts com el trencall de Can Massana, Can Valls i el CEM de Masquefa, on acabarà la sortida.

Per a participar en la caminada cal inscriures prèviament del 15 al 30 de maig a l’enllaç https://docs.google.com/forms/d/1g2G39_M8azS2J6hBhO7a7MvrXCBiWLOq-sdH-cQluv8/edit o de forma presencial al CEM Masquefa.

Dia Internacional dAcció per la Salut de les Dones

Lorigen daquesta commemoració es remunta a lany 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació dun Dia Internacional dAcció per a la Salut de les Dones. La intenció era fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, fent públiques les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Segons defineix lOrganització Mundial de la Salut, sentén per Salut el complet benestar físic, mental i social, i no solament labsència de malaltia. Per tant, sha de vetllar per aconseguir proporcionar a les persones la millor qualitat de vida a què puguin aspirar. Històricament, sha accedit a lavenç mèdic a través dun model masculí, posteriorment generalitzat al femení. 

Actualment, levidència científica demostra que existeixen diferències de gènere entre els homes i les dones quant a la salut, i que cal fer estudis tenint en compte aquesta variable per tal de garantir la prevenció, una major precisió en el diagnòstic i la igualtat de drets de les dones a ser ateses i tractades eficientment per les seves problemàtiques.

Lobjectiu daquest esdeveniment, que cada any se celebra el 28 de maig, és fer difusió de lestat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta.