L’institut de Masquefa va acollir divendres l’acte de clausura dels dos projectes de diversificació curricular que s’han dut a terme aquest curs 2013-2014. Tots dos programes –‘Tastets d’oficis’ i ‘Connexions’- els impulsen conjuntament l’institut i l’Ajuntament, i ofereixen als alumnes que tenen necessitats educatives especials, o bé dificultats escolars, l’oportunitat de fer una primera aproximació al món laboral i conèixer i practicar diversos oficis.
Aquests alumnes combinen l’aprenentatge que reben a l’aula amb l’experiència de treballar, unes hores a la setmana, en empreses i centres col·laboradors. L’objectiu és motivar-los a continuar la seva formació acadèmica i, al mateix temps, facilitar-los també la futura transició del món escolar al món laboral.
L’acte de cloenda va comptar amb la presència dels alumnes participants i les seves famílies, la psicopedagoga de la USEE de l’institut Tanit Soliva, la directora del centre, Ruth Montserrat, representants de les empreses i els centres col·laboradors, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i l’inspector de zona del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Albert Ramírez.
Diversos representants de tots els actors implicats en els programes ‘Tastet d’oficis’ i ‘Connexions’ van escollir una paraula per definir què signifiquen per a ells aquestes experiències.
Alba González –una dels quatre alumnes de 3r d’ESO que aquest curs han pres part en el ‘Tastet d’oficis’- va optar per la paraula “responsabilitat’, atès que el programa afavoreix que els alumnes prenguin el compromís de desenvolupar diverses tasques en les empreses i centres on treballen. La seva mare, la Lídia Cortès, va escollir la paraula “oportunitat”, en relació als avantatges que aquests dos projectes comporten per als alumnes participants.
Per la seva banda, el director de zona del Departament d’Ensenyament va decantar-se per la paraula “èxit”, i va afegir que iniciatives com aquestes “ajuden als alumnes a poder arribar a l’èxit escolar”. L’alcalde, Xavier Boquete, va fer al·lusió a l’afany de “superació” que aquests dos programes han despertat tant en els mateixos joves com en les famílies, els centres i les empreses col·laboradores, l’institut i l’Ajuntament, “per poder donar una resposta que fins ara no podíem oferir”. L’alcalde va qualificar ‘Tastet d’oficis’ i ‘Connexions’ de “projectes de poble”, i va explicar que “és el treball conjunt i en xarxa de tots aquests agents que fa possible contribuir a la plena integració social dels alumnes participants”.
Finalment, la directora de l’institut va apostar per la paraula “il·lusió”. Ruth Montserrat va afirmar que ‘Tastet d’oficis’ i ‘Connexions’ ensenyen als alumnes que hi prenen part “que són necessaris i importants; que són bons estudiants i bons treballadors, però sobretot, que són bones persones capaces d’il·lusionar”.
L’acte es va tancar amb el lliurament dels diplomes acreditatius als alumnes. També es va reconèixer la tasca de les empreses i centres col·laboradors: la finca de Can Massana, la Fundació Engrunes, concessionària de la deixalleria municipal, l’escola Font del Roure, l’Escola Bressol Municipal La Baldufa, i diferents departaments de l’Ajuntament, com ara la Brigada. Se’ls van lliurar uns logotips.
Crida a la col·laboració de més empreses
Els impulsors dels programes ‘Tastet d’oficis’ i ‘Connexions’ fan una crida a més empreses perquè s’hi sumin i, d’aquesta manera, es pugui garantir la continuïtat dels projectes i la incorporació de més alumnes de l’institut. Les empreses i centres interessats en participar-hi poden trucar al 93 772 50 30 (regidoria d’Educació) o bé escriure a educacio@masquefa.net