La Flama del Canigó va ser rebuda, el dilluns 23 de juny, a Masquefa, al so de tabals per acabar encenent les fogueres i aplegant un bon nombre de vilatans al sopar organitzat per la colla de diables. Aquest any la revetlla de Sant Joan va ser més sonada que mai, ja que el Club Excursionista Anoia –que cada any organitza la portada de la Flama-, la Penya Ciclista de Masquefa i la colla de tabals i diables Pixafocs i Cagaspurnes van sumar esforços i van treballar plegades per preparar una festa amb novetats destacades.

La Flama va arribar puntual a la vila de la mà del Club Excursionista Anoia, un cop regenerada la nit abans al cim d’aquesta mítica muntanya. El club masquefí participa des de la seva fundació, l’any 2001, en l’acte de regeneració del Foc a la pica del Canigó.

L’expedició masquefina va sortir el diumenge al matí amb destí a Prada de Conflent, per encarar la llarga pista que els duria fins al refugi de Cortalets, punt de trobada dels centenars de persones vingudes d’innumerables indrets. A 2/4 de 6 de la tarda, tres fanals amb el Foc regenerat l’any anterior i guardat a la casa pairal del Castellet de Perpinyà van arribar a Cortalets de la mà de tres excursionistes del Cercle de Jeunes (Cercle de Joves) de la mateixa ciutat. Allà, es va encendre un quart fanal i es va lliurar al guarda del refugi perquè el vetllés mentre el portat pels excursionistes fos regenerat al cim.

A quarts de vuit del vespre, l’expedició masquefina va iniciar el camí de pujada al cim, que va cobrir en dues hores molt tranquil·les. Arribats al punt més alt del massís, van dipositar-hi tres farcells de sarments de les vinyes masquefines, que van ajudar a fer pila per la foguera que es cremaria la nit següent. La Flama va arribar al cim una hora abans de les dotze, hora en què es van iniciar els parlaments previs a la regeneració i la lectura del Missatge de la Flama del Canigó 2014, aquest any a càrrec del periodista Carles Capdevila. El cant d’Els Segadors va tancar l’acte. La gent aplegada es va anar apropant al Foc per encendre els seus fanals i iniciar el camí de baixada, una llarguíssima serp de llum que descendia embadalint tothom.

L’endemà, ben d’hora al matí, l’expedició del Club Excursionista Anoia va iniciar el retorn a Masquefa. Tal i com estava previst, sobre les 7 de la tarda la Flama del Canigó entrava a la vila, en un seguici format pels cotxes de la Policia Local, de Protecció Civil i el de l’expedició, a més dels ciclistes de la Penya i els d’una bicicletada popular –una de les novetats d’aquest any- que s’hi van afegir. Acte seguit la Flama del Canigó, Foc representatiu de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes, va fer entrada al solar situat en la cantonada de l’avinguda Catalunya i el carrer Santa Clara. El so eixordador dels tabals van animar la festa quan els ciclistes van fer el relleu del Foc als diables perquè encenguessin el pebeter.

Després dels parlaments dels representants del Club Excursionista Anoia, Jordi Sangrà, i la colla de diables, David Villagrada, i de la lectura del manifest per part de l’alcalde, Xavier Boquete, la Flama es va repartir entre els representants de les fogueres organitzades a la vila, per lliurar-los a tots ells el Foc de la cultura, la llengua i les tradicions catalanes.

Ja a la nit, i amb una bona assistència de participants, es va fer un sopar popular de carmanyola, al costat de la tradicional foguera de Sant Joan, i en què no van faltar la coca i el cava.

També el Club Petanca Masquefa es va sumar a la revetlla de Sant Joan amb un sopar popular, l’actuació d’Ira Flamenca i una disco mòbil.