Adaptar i desplegar la nova Agenda Urbana en l’àmbit local representa una oportunitat per assolir ciutats i pobles més sostenibles i inclusius, generant amb això entorns de qualitat, saludables, segurs i resilients. Però per a això és necessari incorporar noves metodologies de planificació urbana integral; metodologies que permetin transformar els principis i eixos temàtics de les Agendes Urbanes en Plans d’Acció concrets i viables, a través dels quals es defineixin les prioritats i els objectius de futur de cada municipi.
Aquesta qüestió resulta d’enorme importància en el cas dels grans nuclis urbans, però també de les petites i mitjanes ciutats. Sovint aquestes pateixen tant alguns dels problemes de les grans ciutats com altres propis de la seva grandària -com l’escassetat de recursos econòmics i humans- o de la seva posició -com els vinculats als reptes demogràfics, ja sigui pels riscos de despoblament o per la pressió que les grans ciutats exerceixen sobre els nuclis de menor grandària.
El Pla d’Acció Local de l’Agenda urbana serà el document a través del qual Masquefa materialitzarà els principis i objectius generals de la nova Agenda Urbana en polítiques i accions transformadores concretes. Sens dubte, aquest és un repte, ja que representa un canvi en la manera d’actuar en els territoris. En primer lloc, perquè seran els objectius i metes, que trobarem a continuació, que determinaran el rumb de les accions i prioritats en matèria urbana, i no a l’inrevés. I en segon lloc, i relacionat amb això, perquè l’elaboració i implementació d’un Pla d’Acció Local requerirà esforços coordinats, i amb això una renovació de les dinàmiques internes de treball en què treballen conjuntament les diferents àrees i departaments de l’Ajuntament de Masquefa