La novena edició de Fira Futur, celebrada dijous a Masquefa, va rebre la visita de més de 500 persones, majoritàriament joves, però també adults, que hi van poder descobrir i conèixer les diferents opcions que existeixen a l’Anoia Sud i el seu territori d’influència per continuar formant-se i estudiant, o bé per incorporar-se al món laboral.
Ho van fer de la mà de 28 centres -entre universitats, instituts, acadèmies, serveis d’ocupació, institucions i cossos de seguretat i emergències- que els van atendre de manera personalitzada. Entre els expositors –més que mai-, n’hi va haver que repetien i d’altres que participaven a Fira Futur per primera vegada.
A la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo hi van instal·lar estands la Universitat Oberta de Catalunya, l’Escola Universitària de Turisme CETA, el Consell Comarcal de l’Anoia i la seva Oficina Jove, i diversos centres educatius d’Igualada: l’Escola Pia, els instituts Joan Mercader i Milà i Fontanals, l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps, la CEPEQ, l’Acadèmia Igualada i l’Escola d’Enginyeria.
També hi van ser l’Escola Joviat de Manresa, i, de Martorell, Olga Difusió Academy, CFA Martorell, l’Institut Joan Oró i el centre Bioressonància. A més, hi va haver una àmplia representació masquefina: el Casal de Joves, el departament d’Ocupació i Emprenedoria, l’Aula de Música i MM Escola d’Idiomes. El saló també va comptar amb la presència de PFI-PTT Igualada i Anoia Sud, l’Institut Guinovarda de Piera, l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca i Balmes Innova, de Sant Esteve Sesrovires.
Com a novetat, les forces de seguretat i d’emergències van instal·lar-se aquest any al pati de La Fàbrica. Hi vam poder veure la Policia Local, Protecció Civil i l’ADF de Masquefa, el Ministeri de Defensa i els Mossos d’Esquadra.
En la fira –organitzada per l’Ajuntament de Masquefa, en el marc de la Xarxa Transició Escola Treball (TET) Anoia Sud, i amb el suport de la Generalitat i la Diputació-,també hi van col·laborar els alumnes dels dos cursos de PFI que s’imparteixen a l’Anoia Sud. Els del curs de jardineria i vivers van organitzar un taller d’ornamentació floral. I els del curs de gestió administrativa van participar en la recepció als assistents a la inauguració.
400 alumnes van visitar la fira
Entre els visitants s’hi va comptar la presència de fins a 400 alumnes, dels instituts Guinovarda i Salvador Claramunt, de Piera, Pla de les Moreres, de Vilanova del Camí, l’Institut de Vallbona, el Mare del Diví Pastor de Capellades i l’institut de Masquefa.
Per tal que poguessin palpar com són els estudis i les professions que proposen, alguns dels centres participants van fer demostracions pràctiques. N’hi va haver de perruqueria, d’estètica, de restauració i de dibuix i pintura. També es va habilitar un punt d’orientació, on diversos tècnics dels ajuntaments de la Xarxa TET Anoia Sud, del Consell Comarcal i de la Diputació els van assessorar.
Gran protagonisme a les vocacions científiques i tecnològiques
Fira Futur va ser també una gran aparador dels estudis i professions tecnològiques i científiques, gràcies a dues novetats. D’una banda, es va fer, al CTC, un taller de robòtica impartit per la UPC de Manresa. Hi van assistir alumnes de 4t d’ESO de l’institut de Masquefa interessats en cursar els estudis de batxillerat tecnològic i cicles formatius d’aquesta temàtica. D’altra banda, va tenir lloc, a la Polivalent, l’activitat ‘Descobrim la ciència’. Dos científics i investigadors de Masquefa –Marco Milan i Eva Gorrochategui- van explicar com són les seves professions. El Marco treballa a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i l’Eva al Consell Superior d’Investigacions Científiques, a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua.
En la inauguració de Fira Futur, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va destacar els esforços que fa el municipi perquè els alumnes amb necessitats educatives especials puguin formar-se en igualtat d’oportunitats, i va posar d’exemple les dues Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE) que hi ha a l’escola Font del Roure i l’institut, i el programa ‘Tastet d’oficis’. També va anunciar la voluntat de continuar treballant per donar-hi continuïtat amb la posada en marxa d’un recurs de Transició a la Vida Adulta, que permetria preparar aquests joves, una vegada acaben els estudis, per a la seva posterior entrada al món laboral.
A més, l’inspector dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Albert Ramírez, i el cap de la Secció de Programes Educatius de la Diputació, Josep Nieto, van subratllar la capacitat de la fira per adaptar-se, any rere any, a les noves necessitats formatives i professionals dels joves.
Durant la inauguració també es va fer la conferència ‘Joves liderant el canvi en clau de competències’, a càrrec de Marta Zaragoza Domingo. L’economista i emprenedora va recalcar la necessitat de formar els joves en competències transversals, treballant aspectes com la gestió de les emocions, la comunicació, el lideratge, el treball en equip, la creativitat i la innovació, entre altres.
Xerrades complementàries
D’altra banda, els dies previs a Fira Futur es van fer diverses xerrades organitzades amb el suport de la Diputació. N’hi va haver d’específiques per als estudiants (‘Tens clar què vols estudiar o de què vols treballar?’, i ‘El repte de definir el projecte empresarial’). I també d’obertes al públic (Com ens preparem per a les professions del futur?’ i ‘Quina influència tenen les famílies sobre els fills i filles quan és l’hora de prendre decisions sobre el seu futur acadèmic i professional?’).