L’Agenda Urbana Local consisteix en el procés de planificació estratègica municipal basada en els ODS de l’Agenda 2030. Aporta una visió territorial sostenible i resilient que millora la qualitat de vida de la població a través de la qualitat urbana, nous models econòmics circulars, el benestar i la governança.
El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de Masquefa va acollir el passat dimarts 13 de desembre la segona jornada de treball de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals (XAUL). La trobada va estar presidida per l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, i Ferran Barba, cap de Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona. Masquefa forma part de la XAUL com a municipi pioner en el desenvolupament de les Agendes Urbanes Locals a nivell català i estatal.
A la trobada hi van participar representants de 22 municipis XAUL de la demarcació de Barcelona amb l’objectiu de posar en comú resultats, necessitats i avanços sobre l’elaboració i implementació de les Agendes Urbanes Locals. Així, la jornada de treball tenia com a objectius:
- Presentar i difondre els resultats de les Agendes Urbanes Locals desenvolupades pels municipis de la XAUL.
- Intercanviar coneixements i aprenentatges entre els ens locals participants en la XAUL.
- Conèixer altres bones pràctiques i agendes urbanes locals de petits i mitjans municipis.
- I implicar els municipis en la dinamització de la comunitat virtual.
En aquest sentit, la trobada va permetre als assistents establir un diàleg multilateral des del qual fomentar l’intercanvi d’experiències, el diàleg, el treball en xarxa, així com la transferència de coneixement entre els municipis de la XAUL.
La jornada va començar amb la presentació de l’Agenda Urbana Local de Masquefa a tots els assistents per part del regidor Daniel Gutiérrez. Es van explicar els elements clau que defineixen la planificació estratègica municipal, així com les accions previstes i el seguiment de l’execució. “L’Agenda Urbana Local de Masquefa ens permet dissenyar i fer realitat un futur més sostenible, resilient, amable i sobirà per Masquefa”, apunta Daniel Gutiérrez.
A continuació, es va realitzar un col·loqui sobre Agendes Urbanes Locals en els petits i mitjans municipis moderat per Jon Aguirre, de Paisaje Transversal, i amb la participació de Daniel Gutiérrez; Lluís Llovet, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Canet de Mar; i Oriol Biosca, MCRIT (Assistència Tècnica AUL Conca d’Òdena).
Tot seguint, Pilar Cervantes, del Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, va presentar un estudi i una proposta metodològica de processos participatius vinculats a les Agendes Urbanes Locals; un manual per a l’elaboració de l’estratègia de comunicació d’una Agenda Urbana Local; els recursos corporatius i la correspondència amb els Plans d’Acció de l’Agenda Urbana Local (identificació, diagnòstic i proposta); i la metodologia de seguiment de la implementació de les AUL i la definició de l’Observatori de la XAUL.
Posteriorment, es van organitzar tres grups de treballs per a tractar la metodologia i el suport de la Diputació de Barcelona en l’elaboració de les Agendes Urbanes Locals; la participació i la comunicació en les Agendes Urbanes Locals; i el seguiment i l’avaluació de les Agendes Urbanes Locals.
I finalment, les jornades de treball van finalitzar amb una explicació de la Comunitat Virtual de la XAUL i amb l’exposició de les pròximes passes de la XAUL i un balanç a càrrec de Ferran Barba.