Masquefa se sumarà a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya amb diversos actes festius i reivindicatius.

L’agenda s’entrenarà el dimecres 10 amb la inauguració del nou Passeig de l’Onze de Setembre (a la carretera de davant de Can Massana) i d’un monument commemoratiu dels tràgics fets de 1714. Aquest passeig vol ser un espai per a la memòria dels fets ocorreguts el 1714 a Barcelona, on el setge mantingut durant més d’un any per les tropes franco-castellanes va destruir àmpliament la ciutat i va posar el punt final a la Guerra de Successió a la Corona Hispànica, així com un homenatge popular a totes les persones que hi van perdre la vida.

L’estrena d’aquest passeig i del monument commemoratiu és una iniciativa popular sorgida de la societat civil. L’acte el promou i l’organitza el Club Excursionista Anoia (CEA) amb l’adhesió de diverses entitats i grups. Totes les entitats que vulguin adherir-se al projecte ‘Passeig de l’Onze de Setembre, un camí per a la història’ encara poden fer-ho al web del Club Excursionista Anoia (www.amasquefa.com/clubexcursionistaanoia), clicant a la pestanya ’11 de setembre de 2014’ del menú situat a l’esquerra.

La inauguració començarà a 1/4 de 10 de la nit amb la lectura de manifestos per la cultura, la llengua, l’esport i les tradicions a càrrec de diverses entitats. Després es farà un parlament sobre l’Onze de Setembre de 1714, el qual donarà pas a la interpretació del Cant dels Segadors a càrrec de la Cobla La Principal de Terrassa. També s’ha programat un concert de cobla de música catalana i es repartirà coca i cava, de producció local, a tots els assistents.

A continuació tindrà lloc la Marxa de torxes per la independència, organitzada per la Comissió Onze de Setembre. L’acte començarà a les 10 de la nit amb la concentració dels participants, també davant de Can Masana, on hi haurà parades d’entitats i es vendran torxes. A les 11 s’iniciarà la marxa, que estarà acompanyada dels gegants, els bastoners i els diables. Recorrerà els carrers Major i Montserrat i el Passatge dels Bastoners, per desembocar a la Plaça de l’Estació, on es formarà una V. L’acte es tancarà amb la lectura d’un manifest i un concert amb Mama Patxanga.

La commemoració de l’Onze de Setembre a Masquefa viurà el seu darrer capítol el diumenge 14 amb el concert dramatitzat ‘1714: el setge de Barcelona’. Aquest acte, organitzat per l’Ajuntament, s’emmarca en el programa de la Festa del Raïm i forma part d’un cicle de concerts promogut per la Diputació de Barcelona amb motiu del Tricentenari. El concert es farà a les 6 de la tarda a la Capella del Roser i anirà a càrrec de Cum Cantico, formació integrada per Xavier Pagès (baríton), Santiago Figueras (tiorba i guitarra barroca), Clara Hernández (viola de gamba) i Ernic Arquimbau (actor).