La nova Aula de Música que l’Ajuntament ha posat en marxa a l’emblemàtica Torre dels Tenas, de la mà de l’Alzinar, ja és una realitat. Aquest equipament, que suposa un important salt qualitatiu en els ensenyaments musicals a casa nostra, va entrar en funcionament dilluns, dos dies després que, coincidint amb la diada de Santa Cecília, patrona de la música, obrís les seves portes a tothom qui la va voler visitar.

L’estrena de l’Aula de Música –amenitzada amb diferents activitats musicals- va reunir nombrosos veïns de totes les edats, els quals van recórrer, dividits en grups, les diferents estances d’un edifici històric que fins fa poc acollia el Casal d’Avis i que el Consistori ha remodelat íntegrament per adaptar-lo a aquesta nova activitat. L’equipament disposa de 6 aules de música, 1 aula de majors dimensions per a audicions i concerts –totes insonoritzades- i 1 despatx.

Precisament, un dels atractius de la visita va ser el majestuós piano que presideix una de les aules, cedit per la família de l’estimada Leònie Mirapeix, qui fou la primera mestra de català que va tenir Masquefa des de La República i també professora de música i impulsora de la coral infantil Petits Cantaires. L’aula -on s’imparteixen estudis de llenguatge musical- ha estat batejada amb el seu nom a mode d’homenatge. També la resta d’espais reben el nom d’altres destacades figures del món musical: Sam Butera (saxo), Tete Montoliu (piano), Montgomeri/Brown (baix/guitarra), Tico Torres (bateria), Pau Casals (flauta/clarinet), Eduard Toldrà (llenguatge musical) i Irineu Segarra (llenguatge musical).

En el seu recorregut per les instal·lacions els visitants –alguns dels quals descobrien aquest servei per primera vegada- van poder veure en acció alguns dels professors de l’Aula Musical l’Alzinar. Aquesta entitat, que des de fa quatre anys venia oferint estudis musicals en les seves instal·lacions, aporta al projecte un equip de professionals amb llarga experiència, i també en gestiona l’activitat.

Per la seva banda, l’Ajuntament – a més de reformar l’edifici, actuació pressupostada en 35.000 euros i finançada amb part d’una subvenció de la Diputació- ha dotat l’equipament dels recursos econòmics i materials necessaris: ha concedit a l’Alzinar una subvenció de 42.403 euros com a contribució al pagament de les despeses de funcionament de l’Aula de Música corresponents a aquest curs 2014-2015, per tal de garantir, així, l’equilibri econòmic de l’activitat, i ha adquirit nous instruments, material de música i mobiliari per valor d’aproximadament 28.000 euros.

Tot plegat, amb l’objectiu de “garantir uns ensenyaments musicals de qualitat, en unes instal·lacions idònies, i amb els recursos necessaris, a tot el poble de Masquefa”, tal i com va manifestar l’alcalde, en la inauguració. Xavier Boquete, que va elogiar la tasca que l’Aula Musical de l’Alzinar ja ve fent des de fa quatre anys, va emmarcar aquesta nova aposta en els “esforços de l’Ajuntament per poder atendre tots els nivells educatius”. En aquest sentit, va posar com a exemple recent “la consecució dels estudis de batxillerat, que Masquefa ofereix des de fa dos cursos”.

Per la seva banda, Elena Fàbregas, de la junta de l’Alzinar, va recordar els orígens de l’Aula Musical, “quan fa quatre anys, tres músics i socis de l’Alzinar, el Marc, el Carles i el Dani, van presentar el projecte a l’entitat i, malgrat totes les dificultats, s’ha tirat endavant”. Fàbregas va dir que “avui és un gran dia, perquè aquella aposta de futur es fa realitat” i va agrair a l’Ajuntament que “hagi apostat també per la formació musical”.

També el director de l’Aula de Música, Eugeni Muriel, va agrair els esforços de l’Ajuntament i l’entitat per fer possible aquest equipament, i va recordar que la “música serveix també per a cohesionar el poble”.

L’estrena de la nova Aula de Música va ser tota una festa plena d’activitats musicals. Ja abans que l’equipament obrís les portes, els tabalers de la Colla de Diables Pixafocs i Gagaspurnes i la Colla de Geganters i Grallers van protagonitzar una cercavila des de La Fàbrica Rogelio Rojo fins davant de la Torre dels Tenas, als jardins de la Plaça Josep Maria Vila, on també van actuar. A més, la plaça va acollir l’actuació de la Coral l’Alzinar i els concerts del Combo Sun Runners, del Centre d’Ensenyaments Musicals Can Maristany dels Hostalets de Pierola, i del Combo de l’Aula Musical l’Alzinar. La jornada es va tancar amb un concert vocal a càrrec de Velvet Candles i un refrigeri.

Aquest curs –que es va iniciar a les instal·lacions de l’Alzinar i ara continua a la Torre dels Tenas- els alumnes poden fer a l’Aula de Música diversos ensenyaments.

(Consulteu el tríptic de la programació)