Les caixes-niu que es creïn durant el taller es distribuiran en diversos punts verds de Masquefa per a contribuir a la conservació d’aquests animals.

Una de les propostes de l’onzena Fira de la Infància i la Joventut de Masquefa, que tindrà lloc a la vila el dissabte 1 de juny, és un original taller impartit per l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) per a construir caixes-niu artificials per a ocells.

L’activitat s’impartirà a l’estand que l’entitat habilitarà a l’avinguda de La Línia i permetrà als participants aprendre a construir i muntar les caixes. A més, els infants que en prenguin part, també rebran com a regal amb un pòster elaborat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) on hi figuren les espècies d’ocells que més freqüenten els nius artificials.

Ja en una segona fase d’aquesta iniciativa, i en una data encara per confirmar, és previst que es dugui a terme la col·locació de les caixes niu en diversos punts del municipi; entre ells, el Bosc dels Infants. I en una tercera fase, es farà el seguiment de l’ocupabilitat dels nius. En aquest sentit, les dades que se n’obtinguin es faran arribar al projecte Nius; una iniciativa de ciència ciutadana impulsada per l’ICO destinada al seguiment de la nidificació dels ocells que té com a objectiu obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells i que enguany es presentarà als “Premis Torres&Earth al voluntariat”.

Pel que fa als resultats del projecte, s’espera a Masquefa l’ocupació dels nius per part de diferents espècies d’ocells típiques de la zona, especialment de petits ocells com mallerengues (carbonera i blava), fringíl·lids com caderneres, gafarrons i verdums així com pardals i tallarols. La previsió és que les primeres caixes niu estiguin ja ocupades per a nidificar de cara a la primavera de l’any 2020. Així, a mesura que les caixes niu estiguin ocupades es farà un seguiment de la evolució dels seus ocupants i les dades que se n’obtinguin es faran arribar al projecte i al conjunt de la població per tal de donar a conèixer els diferents ocells que habiten al poble i sensibilitzar als veïns respecte a la importància de la conservació del medi natural.

La importància de disposar de caixes niu artificials en espais verds del municipi rau en el fet que els darrers anys s’han incrementat notablement les àrees urbanes de Masquefa en depriment d’espais verds. La reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic. Això provoca que pels ocells sigui més difícil poder localitzar i construir els seus propis nius artificials.