Ara sí! La gran festa de la Ciutat Gegantera, el gran somni que la colla masquefina i la vila anhelaven des del 2007, ja és aquí. Aquest cap de setmana, 9 i 10 de juny, Masquefa acollirà la festa gegantera més gran que anualment se celebra a Catalunya, cada any en una localitat diferent.

A hores d’ara ja són 118 les colles d’arreu dels Països Catalans que han confirmat la seva assistència en aquest esdeveniment històric i irrepetible, tot i que encara se n’hi podrien afegir més a ultimíssima hora.

Els organitzadors, la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa, esperen que la festa portarà fins a Masquefa “unes 4.500 persones, entre geganters, músics, acompanyants i seguidors d’arreu”, segons que va explicar dilluns el comissionat per a la Ciutat Gegantera 2012, Carles Ventura, en la presentació de l’esdeveniment als mitjans de comunicació.

Un programa d’alçada amb Obrint Pas de plat fort
Els organitzadors han preparat una programació “d’alçada, creativa i participativa” en què, tal i com va explicar la cap de la colla masquefina, Elena Fàbregas, destaquen especialment “els actes protocol·laris, com ara la inauguració del monument a la Ciutat Gegantera, el pregó i el traspàs de la Colla de la Seu d’Urgell, que va ser Ciutat Gegantera 2011, a la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa, que té l’honor de ser Ciutat Gegantera 2012”.

Altres activitats destacades seran les quatre cercaviles simultànies que tan dissabte com diumenge recorreran els carrers de Masquefa, els tallers de mostres tradicionals, o el concert que el popular grup Obrint Pas oferirà la nit de dissabte. En el concert també actuarà el grup The Trumpets of Falopy, integrat per músics de l’Anoia i el Baix Llobregat. Aquesta formació ha estat l’autora de l’himne de la Ciutat Gegantera 2012, el primer a ritme d’ska.

Les entrades es poden comprar anticipadament a l’Ajuntament de Masquefa (C/ Major, 93) al preu de 5 euros, o el mateix dia del concert a 10 euros. També es poden comprar anticipadament per internet. (Cliqueu aquí per a comprar-les).

“Una oportunitat per a Masquefa”

La festa de la Ciutat Gegantera també suposa una “important oportunitat de promoció per a Masquefa, per donar a conèixer la nostra vila”, segons que va destacar la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Laia Albiol. Per això el programa inclou, entre altres, una visita històrico-cultural per Masquefa i una visita al Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis de Catalunya (CRARC), únic a tot l’Estat i un dels pocs que hi ha a Europa.

A més, però, la programació conté moltes altres activitats per a tots els públic i totes les edats. “És una festa per a tot el poble, per a tothom que vulgui viure un esdeveniment que serà únic”, va afirmar Albiol.

(Consulteu la programació i més informació)

Suport institucional
La festa de la Ciutat Gegantera l’organitza la colla masquefina amb el suport tècnic i logístic de l’Ajuntament. També compta amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia, que han aportat subvencions amb les quals es finança gran part de l’esdeveniment.

La consellera de Cultura del Consell Comarcal, Rosa Hernández, va destacar en la presentació de dilluns que “són esdeveniments com aquests els que ens fan sentir vius com a territori”. Hernández, que va subratllar l’esforç del Consell Comarcal “per mantenir vives les nostres tradicions”, va recordar que Masquefa és la segona població anoienca que organitza la festa i va encoratjar les colles de la comarca a treballar per poder-ne organitzar una tercera.

Per la seva banda, el vocal de la Coordinadora de Gegants i Capgrossos de l’Anoia, Ramon Pijoan, va posar en valor la “valentia d’organitzar una festa com aquesta en temps tan difícils” i va recordar que “hi prendran part pràcticament totes les colles de la comarca”.

Els voluntaris, una peça clau
En l’organització de la festa de la Ciutat Gegantera també ha estat clau el paper dels voluntaris. La colla compta amb el suport de 160 voluntaris que aquests dos dies vetllaran perquè tot surti rodó. Tots ells van rebre dilluns els agraïments dels organitzadors i col·laboradors. També les entitats, els comerços i les empreses de Masquefa s’hi han adherit.

A més, els Geganters i Grallers de la Llacuna han donat un important cop de mà a la colla masquefina i l’han ajudat a organitzar l’esdeveniment i a aprendre’s els balls protocol·laris i la música.

El repte continua
Però la proclamació de Masquefa com a Ciutat Gegantera no s’acaba només en la festa d’aquest cap de setmana. Tal i com va recordar el president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, David Roy, la colla masquefina “tindrà durant tot un any l’honor i la responsabilitat de passejar i fer ballar per tot arreu on se la convidi els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura, i els gegantons, En Pau i n’Alegria”. De moment, però, Roi convida tothom a participar d’un cap de setmana “que serà espectacular”.

Ja ho sabeu. No us ho podeu perdre!.