Masquefa ens va tornar a demostrar aquest cap de setmana que, si d’alguna cosa hem de sentir-nos especialment orgullosos, és del seu cor enorme. Un any més, la vila va bategar amb tota la seva força i es va implicar generosament en el Cap de Setmana Solidari. Dissabte, els masquefins van desafiar el fred i van sortir al carrer per donar sang i augmentar, així, les necessitades reserves del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. I diumenge ho van repetir per sumar-se a la Marató de TV3 i fer els seus donatius per a la regeneració i el transplantament d’òrgans i teixits. A tots ells, milers de gràcies!

Milers de gràcies també a les entitats, els vilatans a títol particular, els joves i el personal de l’Ajuntament que, amb la seva dedicació i esforç altruista, van organitzar una trentena d’activitats que van arrancar la gent del sofà i la va mobilitzar per participar en aquesta doble causa solidària.

Al llarg de tot el cap de setmana Masquefa va acollir tot tipus d’activitats socials, culturals i esportives: un torneig d’slot, una exhibició de twirling, una passejada de trompetes i tambors, una sardinada, partits de futbol, bàsquet, hoquei, tennis taula i futbol sala, una xocolatada, una competició de tir, una caminada popular, teatre de carrer, un concurs de pintura ràpida, tallers d’arts plàstiques, una passejada de gegants, una ballada de bastons, coreografies de ball i dansa urbana, una audició de l’escola de música de l’Alzinar, un contacontes, la venda de bosses sorpreses de Nadal i un mercat de Santa Llúcia.

I milers de gràcies també a les empreses i comerços que hi van col•laborar, instal·lant guardioles en els seus establiments per recollir donatius per a la Marató de TV3, i oferint articles per als sortejos que van incentivar la participació en la Marató de la Sang.

132 donacions de sang per ajudar 396 persones
En la marató de dissabte fins a 148 persones van anar al Recinte Rogelio Rojo per donar sang. Finalment 132 donacions es van fer efectives. Les altres 16 van ser oferiments de persones que en aquell moment no van poder donar sang. Les 132 donacions permetran ajudar a 396 persones (tres per cada donació).

Cal destacar també que dels 132 donants 16 no havien donat mai sang i es van iniciar en la donació en aquesta Marató. L’Alzinar va ser l’associació que va aconseguir mobilitzar més donants, un total de 16, fet que li va valer el títol honorífic d’Entitat amb més sang.

Per fomentar la participació es van fer diversos sortejos entre els donants. També es va habilitar una ludoteca per als més menuts i una wii, de les quals es va fer càrrec la Comissió U18 del Casal de Joves.

Durant la Marató, organitzada per l’Ajuntament i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, l’Associació de Donants de Sang de l’Anoia també va informar de la necessitat d’incrementar les donacions per garantir les reserves de sang i va captar nous associats. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya necessita un miler de donacions diàriament per garantir que tots tinguem sang quan ho necessitem.

L’Associació de Donants de Sang de l’Anoia té com a objectius promoure la participació ciutadana en les donacions, perquè aquestes puguin convertir-se en un hàbit. Les persones que estiguin interessades en contactar amb l’associació ho poden fer al despatx que tenen al Casal Cívic Centre d’Igualada, al carrer Trinitat 12, d’Igualada, o bé al telèfon 93 806 81 01. També poden escriure a anoia@donantsdesang.org.

A més, la Marató de Donació de Sang també va servir per informar sobre com fer-se donants d’òrgans. Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant i decideix fer donació dels seus òrgans i teixits amb la finalitat que siguin trasplantats per ajudar altres persones, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i els amics més íntims. També es pot emplenar el carnet de donant i portar-lo sempre amb la documentació personal com a testimoni de la decisió presa. El carnet de donant és un element simbòlic que ajuda a palesar la voluntat de donar òrgans o teixits en el moment de la mort. És un carnet que no compromet la persona i que es pot eliminar en qualsevol moment si, per la raó que sigui, hi ha un canvi d’opinió. Més informació.

2.060, 55 euros per a la Marató de TV3

La generositat es va fer sentir també en els actes de la Marató de TV3 celebrats diumenge a Masquefa. En les guardioles instal·lades en els comerços i en les activitats organitzades per les entitats es van recollir un total de 2.060,55 euros, que van contribuir a l’espectacular xifra de 7.575.948 euros que la televisió catalana va recaptar per a la regeneració i el transplantament d’òrgans i teixits. Aquesta xifra és provisional, ja que encara es poden continuar fent donatius al Servicaixa, per Internet i mitjançant el telèfon mòbil. Més informació.

El fons recaptats permetran disposar de nous avenços en els àmbits quirúrgic, farmacològic, de conservació dels òrgans i teixits, i avançar en les aplicacions de la medicina regenerativa.

A l’igual que a Masquefa, la ciutadania va ser la gran protagonista de la Marató de TV3 al conjunt de Catalunya, ja que s’hi va implicar més que mai, organitzant 1.633 actes populars arreu del país.

Recollida d’aliments
El cap de setmana ens va deixar també uns altres dos esdeveniments solidaris. D’una banda, la recollida d’aliments per a les famílies més necessitades que des de fa setmanes està promovent l’Associació del Grup de Voluntaris als centres educatius de Masquefa i La Beguda i també entre la població en general. Coincidint amb la Marató de Donació de Sang, l’associació va ser dissabte a la Sala Polivalent de la Rojo per recollir més aliments.

L’Associació del Grup de Voluntaris reparteix els aliments que rep entre les famílies amb més necessitats, les quals els venen derivades des del Departament de Benestar Social de l’Ajuntament. L’entitat valora positivament la resposta que la recollida d’aliments nadalenca ha obtingut entre els vilatans. S’han recollit aproximadament 400 quilos d’aliments de primera necessitat, com ara arròs, llegums, sopa, pasta, oli, farina, galetes o llet, així com productes d’higiene personal i neteja.

A més de campanyes específiques com la del Nadal, l’entitat duu a terme aquesta tasca al llarg de tot l’any. Les aportacions que aconsegueix l’Associació del Grup de Voluntaris són de gran importància per poder ajudar les famílies més necessitades de Masquefa, i se sumen a les aportacions que fa l’Ajuntament, que és la principal font de recursos per finançar els aliments. L’entitat també rep tres partides anuals de menjar del Banc d’Aliments de la Comunitat Europea i una partida del Consell Comarcal, així com els aliments que recull la parròquia i donacions mensuals d’alguns vilatans a títol particular, a més d’un ajut econòmic de La Caixa per comprar menjar.

Totes les persones que ho desitgin poden col·laborar portant-los aliments durant tot l’any. Poden adreçar-se al local de l’entitat, situat a la plaça de l’Estació, cada dilluns, de 9 a 2/4 d’11 del matí i de 2/4 de 6 a les 7 de la tarda. L’entitat recull aliments de primera necessitat i productes d’higiene i neteja. Necessita especialment productes frescos, com ara càrnics i d’aviram, que pot conservar en els seus congeladors.

També es poden fer aportacions econòmiques per comprar aliments al compte de l’Associació del Grup de Voluntaris a La Caixa de Pensions de Masquefa: 0133 0241 30 4200000156

Davant l’actual situació de crisi econòmica demana la implicació de tots els vilatans i recorda que totes les donacions seran benvingudes.

‘Regalem il·lusió i un món millor’
També dissabte Protecció Civil va organitzar una tómbola solidària amb les joguines noves i de segona mà en bon estat que havia recollit les darreres setmanes amb la segona edició de la campanya ‘Regalem il·lusió i un món millor’.

Des del 14 de desembre Protecció Civil va anar instal·lant una caravana solidària itinerant a diversos indrets de Masquefa i La Beguda i també als centres educatius per recollir joguines, noves i usades, i dissabte les va sortejar en una tómbola. Amb els diners obtinguts amb la tómbola es compraran joguines noves i es lliuraran al Departament de Benestar Social de l’Ajuntament perquè les reparteixi entre les famílies amb més necessitats. L’objectiu és que cap infant no es quedi sense un regal aquestes festes.