A l’igual que a la resta de Catalunya, dilluns vinent, 14 de setembre, s’iniciarà el nou curs escolar a Masquefa. En total aquest any estudiaran als diversos centres educatius públics del municipi fins a 1.727 alumnes. La població escolar continua creixent curs rere curs: l’any passat van ser 1.694 els infants i joves escolaritzats a la vila.

D’aquests 1.727 alumnes, 100 van a les dues llars d’infants municipals: la Baldufa, a Masquefa, i Francesc Mata i Sanghés, a La Beguda. Els nens de 0 a 3 anys ja van iniciar el curs dimarts passat. A més, 1.069 escolars estudiaran primària a les escoles El Turó, Font del Roure, Vinyes Verdes – a La Beguda- i Masquefa II. I uns altres 491 alumnes es formaran a l’institut, entre Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat.

L’escola El Turó estrenarà cuina
Una de les novetats destacades d’aquest nou curs 2015-2016 és que l’escola El Turó estrenarà cuina pròpia i tots els alumnes que s’hi quedin a dinar menjaran àpats elaborats en el mateix centre. La nova cuina de l’escola El Turó donarà també servei a l’escola Masquefa II.

D’aquesta manera, a partir d’aquest curs, no se servirà menjar de càtering en cap centre educatiu de la vila, ja que tots els àpats de tots els centres s’elaboraran en la cuina del propi centre o bé d’un altre centre del municipi. Actualment, les escoles Font del Roure i Vinyes Verdes ja disposen de les seves pròpies cuines. També en té l’Escola Bressol Municipal La Baldufa, que a més de cuinar el dinar dels seus escolars, cuina també el dels nens de la Llar d’Infants Francesc Mata i Sanghés de La Beguda. L’institut no té servei de menjador, ja que s’hi fa jornada intensiva.

Acte de benvinguda als docents
Ja abans de l’inici del curs, el divendres 4 de setembre, l’Ajuntament va tornar a organitzar l’acte de benvinguda als mestres i professors, alguns dels quals imparteixen a Masquefa i La Beguda per primera vegada. En l’acte, que va comptar amb la presència de les regidores Elena Fernández i Esther Ibáñez i dels tècnics municipals, es van donar a conèixer els diferents projectes, serveis i recursos municipals que ofereix l’Ajuntament.

Es va fer una visita guiada als docents a La Fàbrica Rogelio Rojo per veure-hi els diversos equipaments que acull -la Sala Polivalent, el Casal de Joves, el Centre Tecnològic Comunitari i la Biblioteca- amb la presència de quatre extreballadors que van explicar com era antigament la fàbrica i com s’ha transformat.

Aposta per la formació continuada
L’Ajuntament manté aquest curs la seva aposta perquè els masquefins puguin formar-se continuadament al llarg de tota la vida: des de la petita infància, -mantenint obertes les dues llars d’infants municipals- fins a la formació postobligatòria i per a adults, passant per l’educació infantil, la primària, la secundària i el batxillerat.

En la benvinguda als docents es va destacar l’esforç que es fa per ajudar els pares i mares en la criança i l’educació dels seus fills de 0 a 3 anys mitjançant els Espais Familiars i diversos cicles de xerrades i tallers, les millores que cada estiu es fan a les escoles per mantenir-les en condicions òptimes, i el treball conjunt que es duu a terme des de la Xarxa d’Infància i Adolescència i la Xarxa de Transició Escola Treball Anoia Sud amb els joves. Aquesta tasca es materialitza, per exemple, en projectes com ara l’Espai d’Estudi per a estudiants de 1r i 2n d’ESO, Fira Futur, els dos cursos de Programes de Formació i Inserció (PFI) i els cursos per preparar les proves d’accés a Cicles de Formació Professional, a més del programa de prevenció de l’absentisme escolar ‘Si tu no hi ets’.

Finalment, es van posar també en valor els recursos d’acompanyament als estudiants amb discapacitat o necessitats educatives especials dels quals disposa Masquefa per garantir la seva plena inclusió social, com ara el Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç, les dues Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE) a l’escola Font del Roure i l’institut, els programes Tastet d’Oficis i Connexions i el CTC.

Aquest nou curs l’Ajuntament també tornarà a donar suport a la formació dels mestres i professors amb diverses sessions proposades pels mateixos centres.