El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, presidiran aquest diumenge, 23 de gener, la inauguració de la nova Biblioteca Municipal de Masquefa, acompanyats de l’alcalde de la localitat, Xavier Boquete. També hi seran presents els regidors del Consistori, la reconeguda lingüista masquefina M. Carme Junyent, i la directora de la nova biblioteca, Núria Samper. La inauguració tindrà lloc a les 11 del matí.

Festa vilatana i portes obertes
L’Ajuntament ha organitzat diverses activitats perquè la jornada esdevingui una festa cultural i social. Així, a les 11 del matí els masquefins i masquefines ja podran gaudir de les actuacions d’entitats culturals i folklòriques a la plaça de davant de la biblioteca.

D’altra banda, un cop finalitzats els parlaments de les autoritats, la biblioteca municipal obrirà portes perquè tots els assistents puguin visitar-la i conèixer les seves instal•lacions i serveis.
La jornada clourà a la 1 del migdia, també a la plaça, amb la representació de l’espectacle familiar ‘Marró de bruixes’, a càrrec de la companyia Cactus.

La nova Biblioteca Municipal de Masquefa ocupa part de l’antiga i emblemàtica Fàbrica Rogelio Rojo (declarada Bé Cultural d’Interès Local) que ha estat totalment rehabilitada. D’aquesta manera, Masquefa ha guanyat un nou equipament cultural, que ha de donar resposta a les creixents necessitats de la població, a la vegada que ha continuat recuperant un patrimoni arquitectònic de gran valor històric i sentimental.

Instal•lacions i serveis
Amb una superfície de gairebé 1.240 metres quadrats útils, distribuïts en dues plantes, la Biblioteca Municipal de Masquefa compta amb diverses àrees. A la planta d’accés s’hi troben la zona d’acollida, l’àrea de diaris i revistes, la zona infantil i juvenil, i una gran sala polivalent, a més d’un pati exterior. L’altell disposa d’una zona general, un espai de suport i una àrea multimèdia.

El centre oferirà serveis com informació i assessorament, préstec, accés gratuït a Internet i zona wifi, i sala d’estudi. Neix també amb la voluntat d’oferir formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació, suport a l’autoaprenentatge, suport a l’ensenyament reglat, visites guiades i activitats culturals i de foment de la lectura.

Disposarà d’un fons de 19.500 documents, entre llibres, CD’s, DVD’s, CD-roms, revistes i diaris. El seu tret diferencial és que disposa d’un fons documental únic especialitzat en l’estudi d’amfibis i rèptils, en col•laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) de Masquefa.

La biblioteca la gestiona l’Ajuntament en conveni amb la Diputació de Barcelona. Forma part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, que agrupa 202 biblioteques i 9 bibliobusos.

Això li permet oferir un catàleg col•lectiu amb accés a 7,5 milions de documents, un carnet que permet el préstec a totes les biblioteques públiques de Catalunya, i un servei de préstec interbibliotecari entre les biblioteques de la Xarxa.