Divendres, 18 de març, es farà un nou acapte de sang i plasma al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Masquefa, a l’Avinguda Catalunya 3-5. Tots els que hi vulguin col•laborar s’hauran d’adreçar a l’ambulatori entre les 17 h i les 20.30 hores. L’acapte està organitzat pel Banc de Sang i de Teixits de Catalunya i compta amb la col•laboració de l’Associació de Donants de Sang de l’Anoia i de l’Ajuntament de Masquefa. No oblideu portar-vos el DNI o el passaport, indispensable per poder donar sang i plasma.

Què cal saber i tenir en compte…

– Per donar sang i plasma cal tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos.

– Cada persona pot arribar a fer un màxim de tres donacions anuals de sang, quatre en el cas dels homes.

– La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. Per al donant no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

– Cada dia calen 1.000 donacions de sang per poder assistir totes les persones que ho necessiten. Tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

Donants de plasma

– Una donació de plasma és molt semblant a una donació de sang. La
diferència és que, a mesura que la sang surt de les venes del donant, una
màquina en separa els diferents components, reté el plasma i retorna al
donant els glòbuls vermells, les plaquetes i els glòbuls blancs.

– A Catalunya, milers de persones necessiten plasma cada any, ja sigui una
transfusió directa o bé un medicament elaborat a partir de les proteïnes que
conté el plasma. Els afectats d’hemofília o les persones que pateixen dèficits en el sistema de defenses en necessiten sempre per poder fer vida normal. El plasma també és essencial en el cas de grans cremats o en persones que pateixen càncer, malalties del fetge o que han requerit un trasplantament.

– Qualsevol donant de sang pot ser-ho també de plasma. Fins i tot algunes
persones amb tendència a presentar anèmia, i que no poden donar sang, poden ser donants de plasma.

 Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones. Com que de cada donació de sang s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies (concentrats d’hematies, plasma i plaquetes), podem afirmar que cada vegada que donem sang ajudem fins a tres malalts diferents.