El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va ser divendres a Masquefa per inaugurar oficialment el nou Centre d’Atenció Primària (CAP), en funcionament des del mes d’abril. Acompanyat de l’alcalde, Xavier Boquete, i altres autoritats locals, el conseller va recórrer les instal·lacions d’aquest nou equipament que s’ha traduït en un important salt quantitatiu i qualitatiu en l’atenció sanitària als masquefins.

El nou edifici compta amb una superfície de 1.091 metres quadrats -la qual pràcticament duplica l’espai d’atenció als pacients del qual disposava l’antic consultori- i incorpora un nou servei d’odontologia, de manera que els masquefins ja no han de desplaçar-se fins al CAP de Martorell per ser visitats pel dentista. Les noves instal·lacions suposen, a més, una important millora en l’accessiblitat: tots els serveis assistencials es troben en la planta baixa, a peu de carrer.

Durant la inauguració, el conseller Boi Ruiz va agrair l’esforç econòmic de l’Ajuntament per fer possible el nou CAP. L’empresa municipal Masquefa Impulsa va avançar els diners de la inversió -2.264.996,27 euros- a la Generalitat, que posteriorment els hi ha retornat. Ruiz va dir que “aquest model de coresponsabilitat amb el món local fa possible una sanitat més eficient i més propera”, tot i que va alertar del perill que suposa la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) del govern de Madrid per a la continuïtat d’aquest model de cooperació d’èxit.

També va elogiar la tasca dels professionals –“són les persones que hi treballen les que donen sentit a aquest equipament”, va afirmar- i va denunciar que la situació de crisi que pateix el país i la sanitat catalana es veu agreujada pel “subfinançament” per part del govern de l’Estat, “que no es correspon amb allò que aportem els catalans ni tampoc al que necessiten els nostres ciutadans”.

També l’alcalde va insistir en la idea de la coresponsabilitat, subratllant que el conveni entre l’empresa municipal i CatSalut “ens ha permès fer, conjuntament, els deures, en uns moments de crisi que eren molt complicats i en un context de retallades generalitzades arreu”.

A més, va destacar que, més enllà de donar servei als gairebé 8.400 veïns de Masquefa, el nou Centre d’Atenció Primària és també el “CAP de referència” de l’Àrea Bàsica de Salut Martorell Rural, que inclou els municipis de Sant Esteve Sesrovires, Sant Llorenç d’Hortons, Gelida, Castellví de Rosanes i Masquefa. Boquete va afegir que el nou edifici del CAP ha possibilitat “fer un nou Casal d’Avis a l’antic consultori mèdic, dotant aquest col·lectiu d’unes millors instal·lacions”.

Satisfacció d’usuaris i professionals
En aquests primers mesos en funcionament, el nou Centre d’Atenció Primària de Masquefa ha rebut molt bones valoracions tant dels usuaris com del personal sanitari. En destaquen especialment les dimensions del centre–amb espais amplis, diàfans i lluminosos- i la seva funcionalitat, com també el fet que tots els serveis assistencials es troben en la planta baixa.

A més del nou servei d’odontologia, la cartera assistencial la completen els serveis de medicina familiar i comunitària, pediatria, atenció a la salut sexual i reproductiva, educació sanitària, infermeria i atenció al ciutadà.

Entre les noves instal·lacions hi destaquen especialment un gran espai específic per a emergències mèdiques, un altre per a les extraccions de laboratori, i una sala polivalent condicionada per a acollir múltiples activitats comunitàries, com per exemple classes de pre-part, activitats formatives o xerrades de promoció de la salut.

El nou CAP de Masquefa (93 772 64 34) es troba a l’avinguda Catalunya 3-5 i el seu horari és de dilluns a divendres, de les 8 del matí a les 8 de la tarda. Fora d’aquest horari, per a urgències cal adreçar-se al CAP de Martorell fins a les 9 del vespre. A partir de les 9 del vespre i fins a les 8 del matí les urgències s’atenen a l’Hospital de Martorell.

Si l’estat de salut no permet desplaçar-se, o per a altres informacions, cal trucar al 061. Per a la programació de visites podeu trucar al 93 326 89 01 i 902 111 444 (les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any), o bé concertar-les al portal gencat.cat/ics