Tècnics del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC de Masquefa, van alliberar el 29 de maig 53 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) al Parc Natural de la Serra de Montsant.

 L’any 2005 el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, amb la col•laboració del CRARC, va iniciar un projecte de reintroducció d’aquesta espècie a la Serra de Montsant. Fins ara s’han alliberat fins a 724 tortugues.

El dia següent a l’alliberament es van fer tasques de control dels exemplars reintroduïts els altres anys. La realització d’un transsecte d’una hora i mitja de durada per la zona que acull una de les poblacions va permetre detectar 8 exemplars adults (7 femelles i 1 mascle). Tots van ser observats assolellant-se menys un, una femella identificada amb el número 1151. Aquesta va ser sorpresa fent el niu. En la tortuga mediterrània els mesos de maig i juny són el període de l’any escollit per a realitzar les postes. Aproximadament dos mesos després de fer la posta, naixeran les tortuguetes.