El nou Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de Masquefa, que ja ha iniciat en part la seva activitat, disposa d’un pioner servei amb equipaments tecnològics adaptats per a persones amb discapacitat.
 
El centre posa el servei a disposició de les entitats, associacions, tallers i escoles que treballen amb el col·lectiu de persones amb discapacitat.
 
Algunes d’aquestes entitats, com ara l’Escola Àuria, el Servei d’Integració Laboral, Dispiera i Xarxa Òmnia van visitar divendres el CTC per conèixer els equipaments i fer-hi una primera sessió formativa per al seu ús, impartida per la Fundació Desenvolupament Comunitari amb la col·laboració de l’ONCE.
 
 Equips tecnològics adaptats
Al CTC s’hi ha instal·lat ordinadors amb pantalles augmentatives per a persones amb deficiències visuals i aparells amb software especial. Els usuaris també poden disposar de teclats adaptats al llenguatge braille i de ratolins per a persones amb problemes de mobilitat a les mans. A més, a la sala d’actes s’hi ha habilitat un sistema d’anella magnètica perquè les persones amb deficiència auditiva puguin seguir les explicacions mitjançant el seu audifon.
 
D’entre el material tecnològic adaptat destaquen:
 
 
. SmartNaV4: es tracta d’un dispositiu senyalitzador facial amb les mateixes funcions que un “mouse” convencional però que permet controlar el punter simplement movent el cap, sense necessitat d’utilitzar les mans.
 
. Teclat bigkeys LX: és un teclat simplificat de tecles grans especialment útil per a les persones amb dificultats de mobilitat, tremolor a la mà o dislèxia.
 
. Cobertor per bigkeys LX: cobertor transparent per a teclat bigkey LX que facilita la pulsació de les tecles i evita pulsacions involuntàries.
 
. “Mouse” USB amb botons adaptats: té els botons dret i esquerre adaptats per ser activats mitjançant un commutador doble o dos commutadors. Els botons del ratolí són accessibles directament o a través d’un commutador extern.
 
. TrackBall n-ABLER: ratolí format per un trackball i botons de funció (clic dret, clic, doble clic, bloqueig de l’arrossegament i bloqueig de l’eix) que es controla amb el moviment de les mans o dits, reduint l’esforç en canelles i colzes gràcies a la simetria del seu disseny i l’ampli espai per donar suport a la mà.
 
. Braç articulat: suport articulat en tres punts amb un pom de bloqueig de grans dimensions. S’usa per a subjectar commutadors i safates en una cadira de rodes o una taula, per exemple.
 
. Teclat PS2 amb cobertor metàl·lic: teclat estàndard amb cobertor metàl·lic que facilita la pulsació de les tecles evitant pulsacions involuntàries. El cobertor permet una major precisió a l’hora de prémer una tecla evitant, així, la pulsació de dues tecles a la vegada o triar una tecla no desitjada.
 
. Ratolí controlat amb el mentó: dispositiu de tipus “joystick” amb les mateixes funcions que un ratolí convencional especialment pensat per ser usat amb el mentó.
 
. The Grid: es tracta d’un programari que converteix l’ordinador en un comunicador dinàmic per a usuaris de comunicació alternativa, permetent la interacció per mitjà de diversos dispositius (commutadors, pantalla tàctil, ratolí de cap…).
 
. Línia Braille Eco Plus 80: és un dispositiu que funciona mitjançant un mecanisme electromecànic que té com a funció principal representar en sistema Braille els textos que apareixen en la pantalla de l’ordinador.
 
. Explorador Jaws 9.0 Professional: és un programa informàtic que permet a les persones amb discapacitat visual accedir al contingut de les pàgines d’Internet. Aquesta eina s’encarrega de llegir la pàgina, fent referència a títols, continguts, llistes, taules, inclosa la descripció d’imatges i gràfics, en aquelles pàgines que gaudeixen de total accessibilitat en el seu desenvolupament i edició.
 
.Zoomtext Xtra 9.1: ofereix innovadores funcions d’ampliació i de lectura que permeten als usuaris amb dèficit de visió veure, escoltar i utilitzar el seu ordinador amb una major comoditat i productivitat.