El Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa participa en un pioner projecte d’investigació de la Fundació Orange i l’empresa BJ Adaptacions (Projecte SPecial QR) que pretén afavorir la integració de la gent gran i les persones amb discapacitat a la Societat de la Informació mitjançant la utilització dels codis QR. Al CTC es crearan i es provaran nous continguts en codi QR adreçats especialment a la gent gran i que contribuiran a fer-los més fàcil el seu dia a dia. L’Ajuntament, BJ Adaptacions i Fundació Orange han signat un conveni per a fer realitat el projecte

El codi QR és un codi de barres en dues dimensions capaç d’emmagatzemar una gran quantitat d’informació, com ara text, direccions web, vídeos, àudios, fotografies o pictogrames. Els QR es descodifiquen de manera ràpida i senzilla, ja que es capturen amb un telèfon mòbil amb càmera i es desxifren amb una aplicació instal•lada al mateix telèfon. Per tant n’hi ha prou amb fotografiar les etiquetes que contenen codis QR per accedir en un instant a la informació. Així, per exemple, si una persona gran pren medicació, situant un codi QR en el medicament pot saber-ne la prescripció mèdica i les seves possible contraindicacions. Però aquesta és només una de les infinites possibilitats que obre aquest nou món tecnològic.

Gran ajut per a la gent gran i les persones amb discapacitat
L’ús de codis QR és especialment útil per ajudar les persones grans i les persones amb discapacitat a accedir a la informació, a relacionar-se amb l’entorn, a adaptar-se al seu lloc de treball, a augmentar la seva autonomia i, en definitiva, a fer front a la realitat quotidiana.

Precisament la prova pilot del Projecte SPQR que acollirà el Centre Tecnològic Comunitari té com a objectiu crear nous continguts en codi QR destinats especialment a la gent gran i que, aplicats en etiquetes, puguin guiar-los en la seva vida quotidiana.

Els tècnics del CTC crearan nous continguts QR i aquests els provaran les persones grans que fan el curs d’informàtica que organitza el centre.

El CTC es dotarà amb tots els mitjans necessaris per al desenvolupament del projecte, inclosa una dotació econòmica per part de la Fundació Orange.

El desenvolupament tecnològic del Projecte SPQR compta amb el suport del ‘Plan Avanza2’ del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. En el projecte hi participen diverses organitzacions que, com en el cas de Masquefa, crearan nous continguts QR per a col•lectius específics.