L’Ajuntament de Masquefa participa en un innovador projecte de la Diputació de Barcelona –Easy Tablet- que pretén trencar, mitjançant l’ús de tauletes digitals, l’aïllament de la gent gran que viu en nuclis rurals o en urbanitzacions o que pateix barreres de comunicació. L’objectiu és millorar les seves relacions socials gràcies a aquesta tecnologia.

Es tracta d’una prova pilot, de sis mesos de durada, en què participen una trentena d’usuaris del servei de teleassistència de setze municipis de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat.

Easy Tablet és una iniciativa de la Diputació de Barcelona que compta amb la col·laboració de l’operadora de telefonia Orange, l’empresa Tunstall Televida, prestadora del servei de teleassistència a la demarcació de Barcelona, l’Institut de l’Envelliment de la Universitat Autònoma, així com el Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de Masquefa, que és la seu del projecte i l’espai de referència per als usuaris, que hi faran algunes de les activitats.

Tauletes de fàcil ús
Mitjançant aquestes tauletes digitals Android i iOS, els usuaris poden, de forma molt senzilla i intuïtiva, realitzar trucades i videoconferències, gestionar la seva agenda (amb alertes de recordatori), enviar missatges i dur a terme activitats d’oci (jocs, vídeos, fotos). A més, per a millorar l’accessibilitat a persones amb dificultats visuals, la solució inclou capacitats de conversió text-veu i viceversa.

El projecte també incorpora la figura d’un dinamitzador, que pot gestionar les tauletes de forma remota amb la plataforma cloud d’Orange, i que penja documents i vídeos sobre temàtiques d’interès de les persones usuàries, fa recordatoris d’hàbits saludables, i informa sobre esdeveniments i activitats socioculturals de l’entorn.

Els usuaris també poden accedir a jocs i a exercicis mentals, intercanviar missatges amb altres persones usuàries de la tauleta, els seus contactes o amb el Servei Local de Teleassistència, fer fotos i accedir a la biblioteca fotogràfica on el dinamitzador pot penjar fotos d’interès.

El programa es beneficia del Servei Esencial Tablet, la infraestructura i els recursos tecnològics que aporta Orange; la dinamització de les activitats i la interacció amb els participants que correspon a Televida; i l’assessorament i l’estudi d’impacte, que porta a terme l’Institut de l’Envelliment.

Igualtat de condicions
El projecte Easy Tablet es va presentar dilluns en un acte al CTC que va comptar amb la presència del diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, el regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Ajuntament de Masquefa, Carles Mernissi, i representants d’Orange i Tunstall Televida.

També hi van ser els usuaris que participen en la prova pilot, als quals se’ls va lliurar les tauletes i se’ls va fer una primera sessió formativa perquè comencin a familiaritzar-s’hi.

Josep Oliva va reconèixer la preocupació de la Diputació de Barcelona pel fenomen de la soledat entre la gent gran, que es calcula que afecta 150.000 persones a tot Catalunya, i va explicar que l’objectiu del projecte Easy Tablet és “millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en zones aïllades” perquè “puguin tenir un envelliment actiu, amb els mateixos drets i serveis que les persones que viuen en zones més poblades”.

Per la seva banda, Carles Mernissi va agrair a la Diputació i a la resta de col·laboradors la confiança dipositada en el CTC i va recordar l’aposta que des de fa temps està duent a terme l’Ajuntament de Masquefa per “trencar barreres mitjançant les noves tecnologies”. El regidor va destacar “la sensibilitat social” del projecte Easy Tablet i va recordar que iniciatives com aquesta, “que ajuden els ciutadans, especialment els col·lectius més vulnerables, i els fan més fàcil el seu dia a dia, són l’autèntica raó de ser de l’Administració”.

Al Centre Tecnològic Comunitari s’hi organitzaran trobades mensuals perquè els participants en el projecte puguin compartir experiències i preguntar dubtes. Per a la setmana que ve ja s’ha programat una sessió de treball dels usuaris amb els avis i àvies que participen en el curs d’informàtica que s’imparteix al centre tecnològic, perquè els ajudin a anar perdent la por a les noves tecnologies.

En la prova pilot hi participen usuaris de Masquefa, Piera, Cabrera d’Anoia, els Hostalets de Pierola, Rubió, la Torre de Claramunt, la Pobla de Claramunt, Vallbona d’Anoia, la Llacuna, El Bruc, Capellades i Vilanova del Camí (a l’Anoia), Sant Esteve Sesrovires i Castellví de Rosanes (al Baix Llobregat) i Sant Llorenç d’Hortons i Gelida (a l’Alt Penedès).

Una vegada finalitzada aquesta prova pilot de sis mesos, se n’avaluaran els resultats amb la intenció de poder estendre la iniciativa a la resta de comarques de la demarcació de Barcelona.

El projecte s‘emmarca en les millores en innovació i adaptació a les necessitats i a diferents perfils d’usuaris que està implementant la Diputació de Barcelona en el Servei Local de Teleassistència.