Joaquim Soler, director tècnic del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC de Masquefa, ha estat convidat aquest dijous, dia 1 d’octubre, al programa de la Televisió de Catalunya ‘Espai Terra’. Soler hi serà entrevistat en directe per parlar sobre les serps, i hi portarà alguns exemplars d’aquesta espècie que viuen el CRARC. El programa ‘Espai Terra’ s’emet a 2/4 de 2 del migdia, just abans del ‘Telenotícies Comarques’.

El CRARC
Impulsat per l’Ajuntament l’any 1992, el CRARC es dedica a la rehabilitació de fauna silvestre autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural. Però any rere any hi arriben també molts exemplars de fauna exòtica salvatge que són abandonats pels seus propietaris o bé comissats pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, les policies locals o els agents rurals.

Actualment, dels gairebé 1.800 exemplars que hi ha al CRARC, la gran majoria, quasi 1.400, són de fauna exòtica. Aquestes espècies s’han de quedar de per vida al centre, ja que alliberar-les suposaria una gran amenaça per a l’ecosistema i causaria l’extinció d’espècies autòctones. El centre, doncs, desenvolupa una important funció social que va molt més enllà del municipi i de la qual es beneficia el conjunt del país. A aquests animals salvatges, el CRARC els proporciona les condicions idònies per viure en captivitat: l’alimentació, les cures veterinàries, i la recreació de les condicions dels seu hàbitat originari.

El centre destaca també per la labor educativa que realitza amb les visites d’escoles i famílies, així com per la seva tasca d’investigació: ha fet nombrosos treballs de recerca que han generat ponències en congressos i articles en prestigioses revistes científiques.
Més enllà de les despeses de funcionament, l’equipament funciona gràcies a un projecte d’autoempresa que no comporta cap cost a l’Ajuntament. Els treballadors del CRARC generen els seus sous amb els cursos i ponències que imparteixen, els projectes de conservació i els ingressos de les visites.

‘Espai Terra’
Presentat per Tomàs Molina i Irma Pina, ‘Espai Terra’ inclou els reportatges de Cori Calero, Rafel Bagot, Dani Ramírez i Eloi Cordomí. La intenció del programa és fer passar una estona entretinguda als espectadors, gaudint de la natura i del nostre territori. En la mitja hora de durada diària del programa també hi ha temps per fer concursos que esperonin la curiositat de tots els qui el segueixen. ‘Espai Terra’ pretén fer créixer una comunitat que s’emociona amb la bellesa del paisatge que els envolta.