L’any passat la Comissió de Delimitació Territorial ja havia fet aquesta proposta i instat els tres municipis (Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons) a trobar un acord consensuat per annexionar La Beguda Alta a Masquefa

 

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts un decret per agregar el nucli de població de La Beguda Alta al municipi de Masquefa. Fins ara, la població estava dividida entre els termes de Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) i Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, s’ha mostrat satisfet amb la decisió del Govern i ha explicat que “amb aquesta nova distribució territorial serà més fàcil prestar un millor servei a tots els veïns i veïnes i, en benefici de tots, desapareixeran les diferències pel fet de pertànyer a municipis i comarques diferents”.

 

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha explicat en roda de premsa que amb aquests canvis es dona resposta a una “voluntat territorial” i ha deixat clar que es tracta d’un acord entre els tres municipis, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona i la Comissió Jurídica Assessora. D’aquesta manera, aquesta correcció dóna resposta a la voluntat de la Comissió de Delimitació Territorial de la Generalitat de corregir aquesta disfuncionalitat territorial, i ha tingut en compte els informes dels tres municipis, en els quals posaven de manifest el seu acord per a l’annexió del nucli de la Beguda Alta al municipi de Masquefa.

 

“Prop d’un miler de veïns de La Beguda Alta fa massa temps que pateixen seriosos problemes administratius i de prestació de serveis bàsics que cal que siguin solucionats per garantir el seu benestar”, explica l’alcalde de Masquefa. Des de l’Ajuntament de Masquefa hem defensat des de bon principi la necessitat de donar resposta a aquest litigi i hem estat liderant, conjuntament amb els veïns, les negociacions i les converses amb la Generalitat per solucionar la problemàtica. Ara toca treballar amb celeritat i rigor per procedir tal com marca la Generalitat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de tota la població de La Beguda Alta. Al mateix temps, Xavier Boquete constata que “com a govern tenim el compromís de treballar per convertir La Beguda Alta en una Entitat Menor Descentralitzada, i en el cas que la LRSAL no ens ho permeti haurem de buscar altres fórmules per garantir la seva pròpia identitat”.

 

Estudis previs

El passat 12 de gener de 2017 l’Ajuntament de Masquefa ja va traslladar a la delegació territorial del Govern a la Catalunya Central les conclusions de la diagnosi geogràfica i socioeconòmica del nucli de La Beguda Alta elaborada pel servei de Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida, i va emplaçar en aquell moment al Departament de Governació a buscar una solució al conflicte territorial. Aquest document ja concloïa que els veïns de La Beguda Alta tenen identitat pròpia i la seva preferència majoritària per formar part de Masquefa.