L’Ajuntament de Masquefa se suma a la campanya de sensibilització ‘Estem creant un monstre’, una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de la bona gestió dels residus d’higiene personal. No et perdis el vídeo de la campanya.

Les tovalloletes higièniques i altres productes similars d’un sol ús (bastonets, cotonets, apòsits femenins, etc.) que s’aboquen al vàter, juntament amb els greixos, olis i altres substàncies que arriben als sistemes de sanejament provoquen un impacte negatiu directe en diversos àmbits:

  • Als pobles i ciutats: obtura les canonades i baixants dels edificis
  • A les depuradores: sobrecost econòmic perquè les malmet
  • Al medi ambient: impacte sobre l’ecosistema marí, bàsicament
  • Als pressupostos públics: sobrecost per a la seva gestió i eliminació

Llençar les tovalloletes humides pel vàter, els bastonets per a les orelles i els cotonets, entre d’altres residus d’higiene personal, comporta uns sobrecostos en els sistemes de sanejament quantificats entre 500 i 1.000 milions d’euros segons EurEau, la federació europea que aglutina diverses associacions nacionals dels serveis d’aigua. Aquests residus provoquen embussos en els baixants dels immobles i en altres canonades, degut al seu lent procés de degradació.

Per tot plegat, la Generalitat, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat, la Direcció General d’Atenció Ciutadana, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), impulsa una nova campanya de sensibilització per tal d’alertar i conscienciar la població de Catalunya sobre la necessitat de gestionar de manera adequada diversos residus que s’empren per a la higiene personal i que sovint s’acostumen a llençar a través del vàter, provocant problemes als sistemes de sanejament.

La iniciativa rep nom ‘Estem creant un monstre’ i compta amb el suport directe de l’Ajuntament de Masquefa. Tots els detalls sobre la campanya, consells i d’altres dades significatives sobre la generació i la problemàtica directa associada a aquests residus es poden consultar a través del següent enllaç.