El dilluns 14 d’abril entrarà en funcionament el nou Centre d’Assistència Primària (CAP) de Masquefa. Aquest equipament permetrà fer un important salt qualitatiu en l’atenció sanitària que reben els masquefins, al mateix temps que garantirà també unes condicions de treball òptimes per als professionals.

El dia abans d’iniciar l’activitat, el diumenge 13, s’organitzarà una jornada de portes obertes perquè tots els vilatans que ho vulguin puguin visitar les instal·lacions i conèixer de primera mà els diferents recursos i serveis assistencials que ofereix. El CAP es podrà visitar de les 10 del matí a les 2 del migdia.

D’altra banda, i per tal de facilitar la posada en marxa del nou centre, el dijous 10 i el divendres 11 d’abril no hi haurà visites programades a l’actual consultori del carrer de les Escoles, però sí un servei d’atenció d’urgències, amb un metge de medicina general i infermeria.

Un equipament modern i funcional
Emplaçat a l’avinguda Catalunya, el nou CAP és un edifici modern i funcional, amb espais amplis, diàfans i lluminosos. Tots els serveis assistencials se situen en la planta baixa –a peu de carrer- per facilitar l’accés a la gent gran i les persones amb mobilitat reduïda.

Disposa de servei de medicina de família, servei de pediatria, servei d’infermeria d’adults, servei d’infermeria pediàtrica, -tots en torn de matí i tarda-, servei d’atenció a la salut sexual i reproductora (llevadora) – 3 dies a la setmana- i un nou servei d’odontologia, amb un metge odontòleg i un auxiliar. Fins ara els masquefins havien de desplaçar-se a Martorell per ser visitats per l’odontòleg.

El centre també ha estat totalment equipat amb nou aparatge mèdic.

Entre les instal·lacions destaquen especialment un espai específic per a l’atenció d’emergències mèdiques, un espai per a les extraccions de laboratori i un espai polivalent que podrà acollir múltiples activitats comunitàries, com per exemple formació, xerrades de prevenció en la salut o classes de pre-part, entre altres.

El nou CAP també és un edifici de gran eficiència energètica -fet que permetrà reduir els costos en subministraments- i integrat harmònicament en el seu entorn, ja que manté un diàleg coherent amb l’arquitectura i l’estètica de l’emblemàtica Fàbrica Rogelio Rojo. De fet el seu disseny és resultat del concurs d’idees que va convocar l’Ajuntament, al qual van presentar propostes una quarantena de despatxos d’arquitectura.

CAP de capçalera
El de Masquefa serà el CAP de capçalera de la zona Martorell Rural, que inclou els municipis de Sant Esteve Sesrovires, Sant Llorenç d’Hortons, Gelida, Castellví de Rosanes i Masquefa. La direcció de l’Equip d’Atenció Primària d’aquesta zona s’instal·larà a la primera planta del CAP.

El nou Centre d’Assistència Primària és resultat d’una inversió d’1.889.915,28 euros (IVA no inclòs), i de l’esforç econòmic que ha fet l’Ajuntament, el qual, tot i no tenir les competències en sanitat, ha avançat aquests diners a la Generalitat. Amb aquesta aposta, l’Ajuntament ha possibilitat que el nou centre sigui una realitat malgrat l’actual context de crisi i retallades generalitzades arreu, garantint, així, una sanitat propera i de qualitat als masquefins. L’equipament ha estat projectat no només per atendre les necessitats actuals sinó també per poder donar resposta a un possible augment de la demanda en el futur.

La construcció del CAP ha estat la primera actuació que ha licitat l’empresa municipal Masquefa Impulsa SL. El fet que l’Ajuntament hagi tret a concurs les obres mitjançant la societat municipal ha permès accelerar els tràmits i reduir els costos que hauria pagat si licités directament l’actuació.