El Ple de l’Ajuntament de Masquefa va aprovar, en la sessió extraordinària celebrada dilluns, iniciar la tramitació per formalitzar davant del Tribunal Constitucional un conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), elaborada pel govern de l’Estat i en vigor des del 31 de desembre passat.

D’aquesta manera, l’ajuntament masquefí s’uneix a la gran majoria d’Ajuntaments de Catalunya i l’estat, que volen salvaguardar l’autonomia local davant l’amenaça que suposa aquesta nova llei amb una evident voluntat recentralitzadora. Amb l’excusa d’un fals malbaratament per part dels Ajuntaments, LRSAL atempta greument contra l’autonomia local i pretén suprimir la prestació de serveis bàsics als ciutadans per part dels municipis, per exemple en àmbits tan sensibles com els serveis socials, l’educació o la promoció econòmica, entre altres. Perquè el recurs davant del TC sigui efectiu cal que almenys 1/7 part dels Ajuntaments de l’Estat (1.200 municipis) i 1/6 part dels habitants (7.300.000) segueixin aquest procediment.

L’acord es va aprovar amb 11 vots favorables: els 8 de Convergència i Unió i els de Progrés Municipal (PSC-APM), Esquerra i el regidor no adscrit David Minoves. El representant del Partit Popular va votar-hi en contra, i el regidor de Força Masquefa no va formular el seu vot ja que prèviament va haver de ser expulsat del Ple per reiterats insults i injúries.

L’acord aprovat afirma que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local suposa “una retallada competencial sense precedents que comportarà un important retrocés, atès que afectarà de ple als serveis que presten els Ajuntaments”. I afegeix que la nova llei elaborada pel Govern central fa que “el municipalisme torni a un model de quaranta anys enrere, amb un marc competencial raquític”, acabant amb el valor de proximitat que permet “l’actuació per garantir uns mínims de cohesió i convivència en el conjunt de pobles i ciutats de Catalunya”.

També denuncia que LRSAL vol convertir els Ajuntaments “en un apèndix de l’Estat, i en una instància merament administrativa i sota control en el seu funcionament”, afectant “a la quotidianitat i a les necessitats bàsiques de la gent” i reduint “la capacitat de resposta dels governs locals”.

L’alcalde, Xavier Boquete, va qualificar LRSAL de “greu atac a l’autonomia local” i va subratllar la contradicció de voler imposar aquesta inacceptable retallada de competències al món municipal precisament quan els ajuntaments “són l’única administració que ha fet els deures, i han tancat el 2013 amb superàvit”, i això malgrat que mai no han tingut un finançament just i adequat, i l’aportació financera de l’Estat a les administracions locals no s’ha adequat als serveis que presten.

En el cas de Masquefa, la situació d’equilibri pressupostari que té l’Ajuntament farà que no es limitin les seves competències, de manera que el Consistori podrà continuar oferint tots els serveis actuals als vilatans.

Modificació del contracte de neteja
En el punt anterior de l’ordre del dia, el Ple també va aprovar la modificació del contracte de serveis de neteja d’edificis i dependències municipals de l’Ajuntament. La nova proposta incorpora la revisió de preus (un augment del 0,26%) subjecte a contracte i la modificació dels horaris per les necessitats del servei. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PP, ERC i el regidor David Minoves, l’abstenció de PM (PSC-APM) i el vot contrari de FM.