L’empresa Auto-Grues Sant Jordi –dedicada al reciclatge i emmagatzematge de vehicles fora d’ús- ja està construint el seu nou centre a Masquefa. La firma ocuparà una finca de 38.528 metres quadrats del polígon industrial del Clot del Xarel·lo, on actualment està aixecant un edifici d’oficines de 3.000 metres quadrats que preveu ampliar fins als 5.000. En la resta del solar s’hi habilita una campa per als vehicles. Els treballs avancen a bon ritme i la previsió és que, a partir de l’estiu del 2015, l’obra estigui executada i en condicions d’iniciar l’activitat, de seguida que rebi els permisos de la Generalitat.

El desembarcament d’Auto-Grues Sant Jordi serà una excel·lent notícia per a Masquefa i per a una de les comarques més castigades per la crisi. L’empresa preveu arribar a crear fins a 35 llocs de treball en el moment que assoleixi la seva màxima activitat. Amb la implantació d’Auto-Grues Sant Jordi, el polígon del Clot del Xarel·lo –una de les principals apostes de l’equip de govern per plantar cara a la crisi i generar ocupació al municipi- haurà arribat a la plena ocupació.

En aquest polígon ja hi ha en funcionament, des de l’any 2010, el centre logístic de la multinacional de la distribució Aldi Supermercats, que va invertir-hi 58 milions d’euros. La firma alemanya ocupa un altre solar de 97.000 metres quadrats i els seus responsables ja van anunciar que preveuen arribar a contractar fins a 200 persones quan les instal·lacions arribin al ple rendiment.

Màximes facilitats
L’arribada d’aquestes dues empreses és resultat de la cooperació entre el sector públic i el privat. “L’Ajuntament ha posat totes les facilitats perquè tant Aldi Supermercats com Auto- Grues Sant Jordi s’instal·lin en el nostre municipi, descartant, fins i tot, altres emplaçaments”, explica l’alcalde, Xavier Boquete. D’aquesta manera, “s’han pogut fer realitat projectes que generen riquesa en el territori i que creen nous llocs de treball per pal·liar una elevada taxa d’atur que no ens podem permetre”, afegeix.

La implantació d’Aldi va ser fruit de les gestions que van dur a terme l’anterior i l’actual equip de govern de Masquefa, amb el suport d’Invest Catalònia (ACC1Ó), un organisme de la Generalitat especialitzat en l’atracció d’inversió empresarial a Catalunya. El desembarcament d’Auto-Grues Sant Jordi és resultat de l’acord entre l’Ajuntament, la mateixa empresa, i la societat propietària de la finca del polígon.

Boquete també destaca que “l’Ajuntament ha treballat perquè les operacions cristal·litzessin amb celeritat”. El centre logístic d’Aldi Supermercats va ser una realitat en només 1 any i mig. I en el cas d’Auto-Grues Sant Jordi el conveni entre el Consistori, l’empresa i la societat propietària de la finca per fer possible l’arribada d’aquesta nova activitat empresarial es va aprovar pel Ple de l’Ajuntament tot just fa un any, el desembre de 2013, per unanimitat de tots els grups municipals.

L’Ajuntament també vetlla perquè els veïns empadronats a Masquefa, i inscrits a la borsa de treball municipal, tinguin prioritat per accedir als llocs de treball, i organitza cursos específics per formar els perfils professionals que demanden aquestes dues empreses.

Segona fase: 125.000 m2 més de sòl industrial net
La privilegiada situació del polígon del Clot del Xarel·lo–a només 35 quilòmetres de Barcelona, i a peu de futures infraestructures com el Quart Cinturó i el desdoblament de la B-224, així com les seves extraordinàries dimensions –especialment atractives per a la instal·lació d’empreses capdavanteres que requereixen grans superfícies industrials- han facilitat poder arribar a la seva plena ocupació. Ara, l’equip de govern ja planifica una segona fase del polígon amb 25 hectàrees brutes més, que vindran a ser 12,5 hectàrees més (és a dir, 125.000 metres quadrats) de sòl net industrial a disposició de noves empreses.

Tal i com ja s’ha fet en aquesta primera fase, la intenció de l’Ajuntament no és desenvolupar tot el polígon de cop, sinó anar-lo fent a mesura que s’arribi a acords amb empreses interessades. “No es tracta de fer un polígon i després anar a buscar empreses, sinó de fer un vestit a mida de les empreses interessades i anar desenvolupant el polígon d’acord amb les seves necessitats específiques, per poder garantir, així, la seva ocupació”, afirma l’alcalde.  La mateixa Aldi Supermercats preveu augmentar la seva xarxa de botigues, i per tant, l’activitat a les instal·lacions de Masquefa. A aquest interès s’hi suma el d’altres importants empreses del sector de la logística, l’automòbil, la moda, la química-farmacèutica o les comunicacions.

A més, l’Ajuntament i la Generalitat estan fent pinya per reclamar al govern de l’Estat un calendari per a la construcció del Quart Cinturó, una infraestructura que és clau per concretar la implantació de noves empreses en aquest territori. Masquefa reclama especialment el tram del Quart Cinturó que uniria la població amb Abrera, on hi ha l’accés a l’A-2 i l’AP7. Es tracta d’un tram de 7 quilòmetres, pressupostat en uns 35 milions d’euros, que reduiria de 25 a 4 minuts l’accés actual amb aquestes dues vies de comunicació, que ara s’ha de fer per una carretera secundària.