El Projecte Singulars és una iniciativa de l’Ajuntament de Masquefa, amb el suport de la Fundació Privada Àuria i la Fundació Privada Jaume Balmes. L’objectiu és oferir un itinerari d’aprenentatge, formació i inserció laboral per a joves amb discapacitats psíquiques o necessitats educatives especials

Divendres, 15 d’abril, es va presentar a l’Edifici Francesc Mata i Sanghés de la Beguda Alta, el Projecte d’Ocupació Singulars. A la trobada es van donar a conèixer els itineraris d’aprenentatge i com es fa la formació i inserció laboral per a joves, majors de 16 anys, amb discapacitats psíquiques o necessitats educatives especials. L’objectiu del projecte, que van presentar la tècnica d’educació Carme Alías, Maribel Borrega i Moisès Castells, és aconseguir la inserció laboral dels joves en una empresa ordinària propera de l’Anoia Sud. Entre els diferents itineraris que els joves poden escollir hi ha àmbits com el de la jardineria, el comerç i el magatzem. Els diferents itineraris, que són sobretot pràctics, busquen dotar d’experiència professional aquest col·lectiu perquè puguin conèixer oficis i accedir, després d’una formació específica, a futurs llocs de treball. Això s’aconsegueix amb la metodologia d’aprenentatge-servei, que permet que al mateix temps que els joves fan un aprenentatge, el puguin posar en pràctica a través d’una servei a la comunitat. Un exemple és la col•laboració amb l’Associació del Grup de Voluntaris de Masquefa, que gestiona el banc d’aliments, on els joves aprenen el procés d’emmagazematge, etiquetatge, comandes, stocks,…)

Les TIC tenen un paper destacat entre la formació que reben els joves. Les TIC com a eina per buscar feina a través d’Internet, modificar un currículum o inclús fer un videocurrículum.

Durant l’acte de presentació, l’alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, va explicar que l’origen del projecte se situa en l’any 2008, quan dues famílies van demanar una resposta adequada pels joves que tenen necessitats especials. Boquete va recordar que la necessitat d’aquests joves és que tinguin feina i va demanar a les empreses que generin llocs de treball per aquest col•lectiu. Va remarcar que cal trencar tabús i complexes vers les persones amb dificultats i veure’ns a tots com a iguals. Boquete també va explicar que el projecte neix amb 16 nois i que té vocació de continuar més enllà d’aquest any.

El gerent d’Àuria Grup, Miquel Canet, va destacar la iniciativa de l’Ajuntament de Masquefa i va assegurar que volen generar més i millors oportunitats de treball per aquells que ho tenen molt difícil. El valor de la diversitat –va dir- és un benefici per a les empreses. Va reiterar que s’ha de donar oportunitats de formació i treball a aquests joves i conscienciar al sector empresarial. També va demanar que el projecte vagi més enllà d’aquest 2016.

El director de formació de la Fundació Jaume Balmes, Gonzalo Rodríguez, va recordar que els joves són el col·lectiu amb la taxa d’atur més gran. Va considerar que el projecte és un repte i que ells posaran el seu granet de sorra perquè sigui tot un èxit. També va donar els gràcies al consistori per la iniciativa.

El responsable de l’Àrea d’Ocupació Juvenil del SOC, Jesús Quiroga, va assegurar que és un projecte que suma i que ha de permetre rebaixar el 55% de l’atur juvenil que hi ha en l’actualitat. Va advertit que un país amb aquest percentatge d’atur no té futur. També va valorar que el criteri de proximitat fa que es desenvolupin els projectes i que el SOC estarà per ajudar a que això sigui una realitat.

El diputat delegat d’educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, va voler recordar que les persones amb discapacitat falten molt menys a la feina i que quan hi van ho fan amb més ganes perquè estan més motivades, ja que han tingut molt més difícil el poder accedir a un lloc de treball. Va agrair a les empreses, a les institucions i a les fundacions privades que hi participen i que creuen en aquest projecte. També va agrair als nois que venen a formar-se i va dir que l’èxit del projecte també dependrà del seu esforç. Finalment va tenir paraules d’agraïment pels educadors perquè sense ells – va dir- el projecte no tindria sentit. .

Aquest projecte s’emmarca en la convocatòria d’ajudes econòmiques de la Garantia Juvenil i està cofinançat pel Fons Social Europeu i el Servei d’Ocupació de Catalunya. De moment s’ha rebut subvenció per tot aquest 2016, tot i que hi ha perspectives de demanar noves subvencions per aconseguir que el projecte tingui continuïtat.