El Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Bosch, va destacar la decidida aposta que l’Ajuntament de Masquefa ha fet per apropar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) als vilatans i vilatanes durant la inauguració, divendres, de la posada en marxa de Masquefa Sense Fils.

 
Masquefa Sense Fils permet a tots els vilatans i vilatanes connectar-se a Internet i gaudir d’altres serveis ja sigui des de l’ordinador de casa o des de qualsevol punt de l’exterior amb el portàtil, el telèfon mòbil o la PDA, gràcies a la xarxa wifi que l’Ajuntament ha instal•lat a tot el terme municipal. A més, s’hi poden connectar a preus realment assequibles, ja que l’Ajuntament n’és també el proveïdor.

“Pista d’aterratge”
Jordi Bosch va posar Masquefa Sense Fils d’exemple a seguir i va recordar que les TIC “només tenen realment sentit si serveixen per millorar la qualitat de vida de les persones, la competitivitat de les empreses i l’eficàcia i l’eficiència de les administracions”.

Bosch també va tenir paraules d’elogi per al nou Centre Tecnològic Comunitari (CTC), que va acollir la inauguració. Segons Bosch, equipaments com aquest serveixen “de pista d’aterratge” per a les polítiques de foment de les TIC que impulsa el Govern Català, ja que “ens permet donar-los més potència”.

Les TIC a l’abast de tothom
L’alcalde masquefí, Xavier Boquete, va emmarcar la posada en marxa de Masquefa Sense Fils i del CTC “en la voluntat de l’Ajuntament de garantir l’accés a Internet i les TIC absolutament a tothom, sense cap discriminació”. En aquest sentit, va fer especial incidència en el pioner espai amb material tecnològic adaptat que hi al CTC i que permet a persones amb tot tipus de discapacitat física, psíquica o sensorial navegar a Internet. A més, ho fan al costat de la resta d’usuaris, fet que afavoreix la seva integració social. De tota manera, Boquete va afegir que gràcies a Masquefa Sense Fils aquest objectiu “no s’aconsegueix només en un local tancat com el CTC” sinó que “arribem a tot el municipi”.

També va recordar que el procés per fer realitat Masquefa Sense Fils –iniciat el 2003 amb una primera xarxa que interconnectava les dependències municipals- “no ha estat exempt d’entrebancs”, ja que “no ha estat fàcil ni l’arribada de la fibra òptica ni els tràmits perquè l’Ajuntament pogués ser el proveïdor del servei”.

Més i millors serveis
El regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Carles Mernissi, va recordar que en aquestes primeres setmanes de funcionament Masquefa Sense Fils compta ja “amb 150 usuaris connectats” i “més de 600 persones en espera”.

També va afirmar que l’objectiu és que aquesta xarxa wifi “ofereixi cada vegada més serveis a més vilatans i vilatanes”. Entre les previsions de futur va destacar “arribar a les 2.000 llars”, ampliar l’ample de banda “fins a les 40 megues el 2010”, i introduir noves aplicacions “com la telefonia IP o que es pugui escoltar Ràdio Masquefa i veure Masquefa Televisió on line”.

També va explicar que l’Ajuntament i la Secretaria de Telecomunicacions treballen perquè els masquefins i masquefines puguin fer la prova del nou certificat ACTIC al mateix CTC i no s’hagin de desplaçar a cap altre municipi. Aquesta nova titulació, amb tres nivells diferents (bàsic, mitjà i avançat) certificarà els coneixements i competències dels usuaris en TIC.

Jornades tècniques
La inauguració va cloure amb una jornada tècnica adreçada a regidors i tècnics municipals en TIC d’ajuntaments de l’Anoia i d’altres comarques veïnes. La cap de l’Àrea de Serveis Personals de Masquefa, Lourdes Bosch, el tècnic de l’empresa Binomix David Martínez, i la tècnica en TIC, Carol Villanova, van explicar-los la història, el desplegament tècnic i la gestió del servei Masquefa Sense Fils.