L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va recollir, dilluns, el Segell Infoparticip@ amb el qual el web municipal (www.masquefa.cat) ha tornat a ser guardonat aquest 2014 per segon any consecutiu. Aquest segell és un distintiu de la qualitat i la transparència informativa de la comunicació pública que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Masquefa és un dels 77 municipis dels 947 que hi ha a tot Catalunya que han obtingut aquest reconeixement a la qualitat i la transparència informativa de la seva pàgina web municipal, en concret 67 segells, 9 reconeixements i 1 menció. A més del de Masquefa, a la comarca de l’Anoia també han estat distingits els webs municipals de Vilanova del Camí, amb un segell, i d’Òdena, amb un reconeixement.

En aquesta segona edició dels Segells Inforparticip@, el web de Masquefa ha superat la puntuació de la primera edició, gràcies a les noves millores que s’han anat introduint els darrers mesos a www.masquefa.cat per potenciar la transparència i la qualitat informativa del web. Aquest any el web municipal ha obtingut una puntuació del 92,68%.

El lliurament dels guardons va tenir lloc al Palau de Pedralbes, en un acte que va reunir representants dels 77 Ajuntaments que han estat distingits. L’alcalde, que va estar acompanyat del regidor de Comunicacions, Joan Carles Pérez, va recollir el segell de mans de la Vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, qui va presidir l’acte juntament amb el vicerector de la UAB, Manuel Sabés, i la catedràtica emèrita i Directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB, Amparo Moreno Sardà.

El Segell Infoparticip@ és un reconeixement als Ajuntaments que duen a terme bones pràctiques en transparència i comunicació en els webs municipals, i al mateix vol promocionar aquestes bones pràctiques entre la resta de corporacions. Aquestes bones pràctiques s’avaluen en el mapa infoparticip@ (www.mapainfoparticipa.com) a partir de 41 indicadors que responen a quatre preguntes bàsiques a les quals els ciutadans i ciutadanes tenen dret a tenir resposta: Qui són els representants polítics?, Com gestionen els recursos col·lectius? Com informen de la gestió dels recursos col·lectius? I quines eines ofereixen per a la participació ciutadana en el control democràtic?

La concessió del Segell Infoparticip@ 2014 és per a l’Ajuntament de Masquefa un reconeixement als esforços que s’estan fent per convertir el web municipal en una eina oberta i transparent, amb la qual donar compte de la gestió municipal i dels recursos públics i també afavorir la participació dels vilatans, un treball que continuarà a partir d’ara per seguir millorant el web.

Per garantir la imparcialitat en la concessió d’aquests distintius, es va constituir un Consell Certificador presidit pel Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat i integrat també pels rectors de les universitats Autònoma de Barcelona, Vic i Girona; els presidents de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya, el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la presidenta de l’Associació de Comunicació Pública, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, representants de les Diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, i la Directora del LPCCP.

El Mapa Infoparticip@ és una plataforma en línia que ha estat desenvolupada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2012. La versió actual s’ha elaborat gràcies al suport d’un projecte R+D+I concedit pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (2013-2015). Hi participen, a més, investigadors d’altres vuit universitats (Girona, La Laguna, Málaga, Rey Juan Carlos, San Jorge, Santiago de Compostela, Politècnica de Catalunya i Vic) que permet incorporar informació sobre els ajuntaments de Catalunya, Aragó, Andalusia, Canàries, Galícia i Madrid.