El grup de Diables Pixafocs i Cagaespurnes s’ha adherit a una campanya de recollida de signatures promoguda pels grups de cultura popular i tradicional amb foc davant la possibilitat que una nova directiva del Parlament europeu acabi comportant la prohibició d’usar foc i artificis pirotècnics en les celebracions populars.

La campanya s’adreça a entitats i associacions i s’acompanya d’un manifest. Totes les entitats que vulguin donar el seu suport a la iniciativa poden recollir el manifest a les dependències de l’Ajuntament (C/Major, 93). (consulteu el manifest)

El manifest denuncia que la nova normativa europea (Directiva 2007/23/CE) introdueix “importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals”. El manifest afegeix que “aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processos, seguicis festius i qualsevol acte per part de balls de diables, bèsties de foc, salt de plens, etc”.
 
El manifest també alerta que l’aplicació d’aquesta directiva europea “suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular popular i tradicional amb foc”, una tradició que a casa nostra compta “amb més de 800 anys d’història”.
 
Per això els promotors de la campanya demanen al Govern de la Generalitat i al Govern espanyol que “estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils”