Masquefa celebrarà aquest dissabte, 27 d’octubre, el vintè aniversari dels seus gegants, l’Isidre i la Magdalena, amb una gran festa a la qual s’esperen vint colles i més de 800 geganters vinguts d’arreu de Catalunya.

La Colla de Geganters i Grallers de Masquefa i l’Ajuntament han organitzat per a l’ocasió una àmplia jornada festiva, la qual tindrà com a alguns dels actes més destacats una cercavila pels carrers del municipi, un emotiu homenatge als companys de la colla que ja no es troben entre nosaltres i l’estrena oficial d’un ball propi dels gegants locals.

La celebració, que té el suport del Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, comptarà amb la participació de les colles d’Abrera, Capellades, Castellbisbal, Collbató, Cubelles, El Bruc, la Beguda Alta, la Llacuna, Manlleu, Masquefa, Mediona, Piera, Sant Esteve Sesrovires, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan Despí, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Pere Molanta, Tona, Vilanova del Camí i Vilanova d’Espoia. Totes aquestes colles han assistit a festes celebrades a Masquefa durant aquestes dues dècades d’activitat gegantera.

Durant el matí es faran diverses activitats adreçades als geganters i als seus acompanyants, mentre que a la tarda tindran lloc els actes oberts a tothom. La jornada festiva començarà a les 9 amb la tradicional plantada dels gegants de totes les colles. Posteriorment, a les 10, es farà un esmorzar, i a les 11 tindrà lloc una gimcana amb preguntes relacionades amb el món geganter, la qual comptarà amb la col·laboració de les escoles i les entitats de Masquefa. També hi ha previstos diversos tallers i jocs infantils, així com un dinar de germanor al recinte Rogelio Rojo, a les 2..

D’altra banda, per a les 5 de la tarda s’ha organitzat una cercavila, que inclourà la desfilada i els balls de tots els gegants i colles. La cercavila acabaran el recorregut a l’escola El Turó i donaran pas a l’emotiu homenatge als companys difunts de la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa. Així mateix, als voltants de 2/4 de 7 de la tarda la colla estrenarà el seu ball propi, un vals anomenat "Festeig", amb coreografia de Xavier Leoz i Lluís Ardèvol i amb partitura del mestre Mata. La música del Vals dels Gegants de Masquefa l’interpretarà la Colla Vella dels Grallers, que es tornen a reunir gairebé deu anys després. Així, Albert Rovira, Lluís Rovira, Eli Terre i Marta Alegre faran sonar les gralles, i Ana Alegre, Camila Terre i Jordi Pérez, les caixes.

D’altres activitats programades amb motiu del vintè aniversari de l’Isidre i la Magdalena són una ballada conjunta de totes les colles i un sopar de germanor obert a tothom, a partir de les 9 del vespre. L’endemà, diumenge, a 2/4 d’1 del migdia, s’oficiarà una missa i es farà la tradicional ofrena floral a la Mare de Déu de Montserrat.

Masquefa va estrenar la parella de gegants, batejats amb el nom dels patrons de la vila, per la festa de Sant Joan de l’any 1987. La junta de l’Alzinar, Societat Recreativa i Cultural en va proposar la creació i un grup de vilatans es van encarregar de fer-la possible. La parella de gegants la va crear l’artesà Antoni Mujà en el seu taller de Cardona.

L’Isidre i la Magdalena són dos dels grans protagonistes de la Festa Major Petita, La Festa Major i la Festa del Raïm de Masquefa, i han participat en celebracions de nombroses localitats catalanes. Han ballat a la Festa de la Mercè, a la trobada de gegants de Catalunya, a la Festa de la Cultura i les Tradicions de Barcelona i a la Marató de TV3, entre d’altres. Habitualment desfilen acompanyats dels geganters i els grallers, així com de quatre capgrossos i un gegantó.