Els masquefins no van tenir aquest cap de setmana excusa per quedar-se escarxofats al sofà. L’àmplia agenda d’activitats organitzada amb el lema ‘En cap cap cap el que cap en aquest cap de setmana’ va omplir els carrers de vilatans que van celebrar un triple esdeveniment: el Dia Mundial del Medi Ambient, la Fira de la Infància i la Joventut, i la Festa de l’Esport. El bon temps, que fins aleshores s’havia fet pregar, també es va sumar a la festa i ens va regalar un sol de justícia que convidava a sortir.

Sensibles amb el medi ambient
L’agenda es va estrenar divendres amb la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, en una jornada dedicada al coneixement del gas natural. Al pati de la Rojo els infants van participar en un original taller en què van construir maquetes de cases amb material reciclable com roba i cartró, i van conèixer com funcionen els sistemes domèstics de climatització. També hi va haver un inflable i es va fer un berenar. A més, la companyia Gas Natural va instal·lar-hi un punt d’informació.

L’endemà, dissabte, la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient va continuar amb una plantada d’arbustos i flors a l’antic institut, i amb visites guiades al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), l’únic centre de rehabilitació d’aquesta fauna que existeix a Catalunya i un dels dos que hi ha a tot Europa.

El gran aparador de les entitats d’oci i lleure
També dissabte centenars d’infants i joves, acompanyats dels seus familiars, van participar en la vuitena Fira de la Infància i la Joventut. Tots ells van gaudir de les nombroses activitats, tallers i espectacles que les entitats d’oci i lleure de Masquefa i algunes empreses, amb la inestimable col·laboració dels voluntaris, els van preparar simultàniament en sis espais diferents.

A l’avinguda de la Línia, als patis de La Baldufa i El Turó, al poliesportiu, al carrer Rogelio Rojo i a l’exterior de l’institut van trobar-hi propostes com tallers de pintura, de dibuix amb tècnica d’estampació, de gegants, de tabals, de mocadors i de maquillatge, així com contacontes, un gran trencaclosques o màsters class de hip-hop i break dance.

També van xalar amb un circuit d’escalextric o diverses activitats esportives: tir, petanca, patinatge, tennis taula, bàsquet, hoquei, twirling o tàndems. Els inflables, els llits elàstics i uns originals autoxocs ecològics van posar a prova la seva energia.

A més, els infants van poder conèixer els cossos de seguretat i emergències pujant en els vehicles de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, els Bombers i Protecció Civil, i van fer simulacres d’extinció d’incendis amb els voluntaris de l’Associació de Defensa Forestal i l’Associació de Vigilància d’Incendis Forestals.

Una de les novetats de la Fira de la Infància i la Joventut d’aquest 2013 va ser l’espai XL, que va registrar molta activitat al llarg de tota la jornada i va oferir als joves actuacions musicals i de dansa, un taller de grafit i un taller d’iniciació i perfeccionament de la tècnica amb el diàbolo, entre altres.

Paral·lelament diverses actuacions van animar la fira. Al matí hi va haver exhibicions de ball de sevillanes, ball de bastons, hip-hop i break dance, twirling i una passejada del gegantó Willy.

A la tarda, el grup infantil de tabalers de la colla de diables, els Pixafocs i Cagaspurnes, va passejar el seu ritme per la fira. Un cop tancats els estands de les entitats, i després d’agafar forces amb un berenar de pa amb xocolata, la Colla de Geganters i Grallers de La Beguda va portar els visitants de la fira fins a l’escenari central, on els esperava un espectacle de cloenda ple de sorpreses.

Una pallassa amb molt sentit de l’humor va donar pas a les actuacions del grup infantil de tabalers de la Colla de Diables Pixafocs i Gagaspurnes, del Club Twirling Can Parellada i de l’Associació Dansa Urbana.

Després, un correfoc amb la colla infantil dels diables i una cremada de petards van posar el sorollós punt final a tota una jornada festiva en què els infants i joves van ser els autèntics protagonistes i que va servir per donar-los a conèixer les diverses activitats que al llarg de tot l’any organitzen les entitats i associacions de casa nostra.

A més del vessant lúdic, la fira va tornar a reivindicar els drets i deures dels infants. El Dret a l’Educació va ser aquest any el fil conductor de totes les activitats.

També la solidaritat hi va ser present, de la mà de l’Associació del Grup de Voluntaris, que va sortejar paneres amb productes cedits pels comerços locals i va poder recollir, així, fons per comprar aliments i productes de primera necessitat per a les famílies més necessitades.

Calçant-se les esportives
L’intens programa ‘En cap cap cap el que cap en aquest cap de setmana’ es va tancar diumenge amb la doble cursa popular organitzada amb motiu de la Festa de l’Esport. Més de 300 masquefins en van calçar les esportives per participar en la sisena Cursa Popular de Masquefa (de 2,2 quilòmetres) i la catorzena Cursa Popular de Can Parellada (de 5,6 quilòmetres), que es van celebrar simultàniament.

Hi van prendre part persones de totes les edats, infants, joves, adults i gent gran, que més que competir van voler passar una bona estona en companyia d’amics i familiars mentre practicaven un hàbit saludable com fer esport. Els organitzadors, l’Ajuntament i l’Associació de Propietaris de Can Parellada, els van voler reconèixer l’esforç regalant-los una samarreta a tots. També va haver-hi guardons per als tres primers classificats de cada categoria.

Classificacions
Benjamí masculí
1. Ian Sánchez

2. Ramon Llorente

3. Alex Fresno

Benjamí femení

1. Nadín Olaya

2. Elona Sampere

3. Aina García

Infantil masculí

1. Álvaro López

2. David Llorente

3. Arnau Pérez

Infantil femení

1. Júlia Cano

2. Nerea Medina

3. Aina Hernández

Júnior masculí

1. Adrian Castaño

2. Leif Jiménez

3. Ivan Pérez

Júnior femení

1. Laia Castaño

2. Alba Sánchez

3. Maria Gallego

Sènior masculí

1. Sergi Molina

2. Florentino Pérez

3. Miguel Ángel Oñate

Sènior femení

1. Sandra Marches

2. Montse Montoro

3. Àngels Munné

Cursa de Can Parellada (masculí)

1. Joan Cardús

2. David Serres

3. César García

Cursa de Can Parellada (femení):

1.Conchi García

2. Isabel Herranz

3. Maribel Cabanillas