Masquefa va acomiadar dilluns, 5 de gener, unes intenses festes de Nadal que van omplir la vila d’activitats tradicionals i també de novetats al llarg de gairebé tres setmanes. El punt final el va posar l’esperada visita dels Reis d’Orient. Fidels a la seva cita anual, Melcior, Gaspar i Baltasar van ser novament a Masquefa, on van arribar carregats de regals, però, sobretot, d’il·lusió i de bons desitjos.

Després de saludar els infants que els esperaven al pati de l’escola Font del Roure, amb els ulls com a taronges i amb un somriure de felicitat als llavis, els Reis van enfilar-se a les carrosses per iniciar la cavalcada pels carrers de la vila. Ho van fer acompanyats de la comitiva de patges, de la Cofradía, que portava una miqueta de carbó per als qui no van fer prou bonda, i aquest any també dels músics de Xaranga Drac.

En el seu trajecte, van fer parada a l’Ajuntament per regalar-nos els seus millors desitjos per aquest 2015 –pau, amor, solidaritat, respecte, salut i felicitat- i per recollir la Clau de la Vila que obre les portes de totes les cases. També van aturar-se a l’Església a adorar el Nen Jesús. Ja ben tard, quan tots dormíem, van entrar a totes les llars per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar també van portar tota la seva màgia a La Beguda. I una vegada acabada la feina, ja ben entrada la matinada, van iniciar el llarg viatge de retorn fins al llunyà Orient.

Cicle de curtmetratges i cinema científic a la Biblioteca
Els Reis Mags van tancar, doncs, una agenda de Nadal que s’havia estrenat el 15 de desembre amb una novetat: el cicle de curtmetratges ‘El dia més curt’. La Biblioteca va adherir-se a aquesta iniciativa que se celebra a diversos països d’Europa coincidint amb el fet que el 20 de desembre és el dia més curt de l’any. Durant quatre dies, infants i adults van poder veure una quinzena de curtmetratges europeus.

També la Biblioteca va ser l’escenari d’una segona novetat. Els dies 17 i 18 de desembre s’hi va instal·lar un espectacular planetari amb una pantalla de 360º on es van projectar dues sessions de cinema científic: una pel·lícula sobre els orígens de la vida -des del Big Bang fins a l’evolució dels éssers intel·ligents-, i una altra sobre el canvi climàtic i les nefastes conseqüències que comporta l’escalfament global del planeta.

Caga Tió i teatre infantil
La tradició va començar a treure el nas a Masquefa el dissabte 20 de desembre, amb el gran Caga Tió que l’Associació de Comerciants i Serveis va instal•lar a la Plaça de l’Estació i que va portar els primers regals a tots els nens que es van animar a picar-lo. També es va fer la penjada de boles a l’arbre de Nadal, una xocolatada, i el sorteig de tres paneres amb productes cedits pels comerços. La tarda va acabar amb una divertida representació del Grup de Teatre de l’Alzinar que va entretenir els petits que omplien la Sala l’Aglà i els seus familiars.

Concert de Sant Esteve i exposició d’artistes locals
Després de passar el Nadal a casa, en companyia de familiars i amics, Masquefa va reprendre la programació de festes el 26 de desembre amb un altre dels clàssics: el concert a la Parròquia de Sant Pere. Aquest any, la Coral l’Alzinar -que va interpretar el Poema de Nadal- va estar acompanyada del Cor Jove d’Olesa de Montserrat i el seu repertori de nadales. Aquell mateix dia de Sant Esteve, i també el dia abans, per Nadal, La Beguda va gaudir, un any més, del Joc del Quinto a l’Envelat.

A més, la cultura també va ser protagonista en l’Exposició d’Artistes Locals que la Capella del Roser va acollir durant dos caps de setmana: el del 27 i 28 de desembre, i el del 3 i 4 de gener. Un bon nombre de masquefins hi van passar, al llarg d’aquests quatre dies, per admirar les originals creacions dels artistes de casa nostra.

Pilarín Bayés i el Patge Viu-Viu
L’agenda de Nadal ens va portar, el diumenge 28 de desembre, dos protagonistes ben especials. Al matí, la popular ninotaire Pilarín Bayés va ser a La Beguda per estrenar el nou Parc dels Tres Porquets i signar autògrafs i fer caricatures a tots els infants que se li van acostar amb un exemplar d’algun dels llibres que ella mateixa ha il·lustrat.

A la tarda, els infants que s’esperaven a la Biblioteca van rebre la visita del Patge Viu-Viu, qui va recollir les seves cartes per als Reis d’Orient, no sense abans recordar-los que la bondat que fan aquests dies han de continuar fent-la al llarg de tot l’any. L’espectacle ‘Que peti la plaça’, amb el grup Xip-Xap, va ajudar els petits a combatre els nervis per la visita de l’emissari reial tot jugant, ballant i saltant. Després, van recuperar forces amb un bon got de xocolata desfeta.

Aquella mateixa tarda, el Patge Viu-Viu es va plantar a La Beguda per rebre les cartes plenes d’il·lusió dels més petits, els quals, una estoneta abans, havien xalat de valent mb la representació de l’obra ‘La rateta es vol casar’, protagonitzada pel grup de teatre local. L’endemà, l’emissari dels Reis d’Orient encara va tenir temps d’anar al Centre de Dia a veure els avis i àvies.

Feliç 2015!
La nit del 31 de gener els masquefins també vam acomiadar el 2014 i vam donar la benvinguda al 2015 amb una gran festa de Cap d’Any a la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo. En aquesta ocasió va ser la colla de diables local, els Pixafocs i Cagaspurnes, la que va preparar una vetllada plena de disbauxa i que es va allargar fins ben entrada la matinada.

Sortida al pessebre vivent de Corbera
Amb el nou any, la programació nadalenca va enfilar la recta final amb les darreres activitats. El dissabte 3 de gener un grup de masquefins va poder descobrir el pessebre vivent de Corbera de Llobregat, el primer de tot Catalunya, en una sortida cultural organitzada per l’Ajuntament. Dos dies més tard, els Reis d’Orient s’encarregarien de posar la cirereta a les festes.