Els masquefins i masquefines voldrien estar informats del que succeeix a la vila per mitjà d’un butlletí mensual, segons que es desprèn dels primers resultats de l’estudi sobre els mitjans de comunicació locals que ha elaborat l’empresa especialitzada Talp Comunicació per encàrrec de l’Ajuntament.

Els resultats es van presentar els dies 3 i 4 de desembre en una doble sessió: una primera adreçada als regidors i regidores i al personal del consistori, i una altra per al conjunt de vilatans i vilatanes.

L’estudi, que es pot consultar en la secció de destacats del web de l’Ajuntament (www.masquefa.org), posa de manifest que la gran majoria dels masquefins i masquefines (el 77,4%) preferiria poder fer les consultes sobre temes municipals personalment en una oficina d’atenció al públic a l’Ajuntament. Així mateix, el correu postal i el telèfon (amb un 51,2% i un 35,7%, respectivament) són els canals preferits per la ciutadania a l’hora de rebre la informació o els requeriments municipals.

Cal destacar que l’equip de govern de Masquefa ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona assessorament per a crear l’Oficina d’Atenció al Vilatà.

Per a fer aquest estudi s’ha enquestat 150 persones majors de 16 anys i residents tant al nucli urbà com a La Beguda Alta, Can Parellada, Can Quiseró i El Maset. L’objectiu és analitzar els canals que l’Ajuntament utilitza habitualment per adreçar-se a la població, amb l’objectiu d’establir les mesures necessàries per a millorar la comunicació entre el Consistori i la ciutadania, i entre la ciutadania i el Consistori.

Coneixement i interès dels mitjans

El treball que s’ha presentat analitza el grau de coneixement i interès dels mitjans de comunicació locals (Masquefa TV, Ràdio Masquefa, el butlletí mensual El Tomb, la revista Un Tomb per Masquefa, la Guia Bàsica d’Informació i Serveis, i els webs de l’Ajuntament, la policia local, Masquef@ula i aMasquefa.com), així com també dels mitjans comarcals (l’Enllaç, La Fura, La Veu de l’Anoia, el Regió7 i el Diari d’Igualada).

Dels resultats es desprèn que el butlletí mensual El Tomb és el mitjà que els vilatans i vilatanes consideren més interessant (amb el 57,4% entre les categories de "molt interès", "interès moderat" o "interès mig"). Al butlletí mensual el segueixen la revista Un Tomb per Masquefa (amb el 39% entre les tres categories), Masquefa TV (34,5%) i Ràdio Masquefa (24,1%).

Pel que fa a les preferències de la població a l’hora de rebre informació d’actualitat de la vila, el 30% es decanta pel butlletí mensual; mentre que el 22,9% ho fa per Masquefa TV, el 13,8% per la pàgina web de l’Ajuntament i el 12,4% per la ràdio.

El butlletí mensual és també el preferit per a informar-se de l’agenda cultural i esportiva (amb el 39,9%), seguit de la televisió (16,8%), la revista Un Tomb per Masquefa (13,9%) i el web municipal (12,5%).

Finalment, el butlletí mensual repeteix com a preferit dels masquefins i masquefines per a informar-se de la gestió municipal (amb el 32%). En aquest cas, el segueixen Masquefa TV (23,7%), la pàgina web de l’Ajuntament (18,9%) i la premsa comarcal (11,8%). En aquest sentit, cal destacar que l’equip de govern de Masquefa editarà, a partir de l’any que ve, un butlletí mensual amb informació del consistori i la vila i amb l’agenda cultural i esportiva que actualment s’inclou a El Tomb.

Aportacions vilatanes

D’altra banda, en la presentació dels resultats a la població, els masquefins i masquefines van coincidir en la necessitat de millorar la sintonització de Masquefa TV i Ràdio Masquefa, aspectes en els quals està treballant l’actual equip de govern. També van posar sobre la taula la necessitat d’actualitzar periòdicament les cartelleres municipals i de fer arribar les informacions i requeriments a totes les llars per via postal o telefònica, entre d’altres aspectes.