Més d’un centenar de persones –entre membres de la comunitat educativa, regidors i exregidors, i veïns- van assistir, dijous passat, a la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo, al merescut i càlid acte d’homenatge que l’Ajuntament va voler retre a tots els docents que fa 25 anys o més que exerceixen l’ensenyament a Masquefa i La Beguda Alta.

El reconeixement es va fer coincidir amb el Dia del Mestre -27 de novembre-, que antigament havia estat celebrat per la comunitat educativa.

L’alcalde, Xavier Boquete, i la regidora d’Educació, Brigit Blàzquez, van agrair la llarga tasca de tots aquests professionals al municipi, i van lliurar-los una placa commemorativa. En total es van homenatjar 9 docents amb més de 25 anys de carrera. D’una banda, 4 directors: Carme Matas i Puig (amb una trajectòria de 34 anys de docència, 33 a Masquefa), M. Àngels Soteras i Serra (qui ha exercit tota la seva carrera docent, 32 anys, a la vila), Salvador Panareda i Clopés (qui porta 32 anys en el món educatiu, 28 a casa nostra), i Mercè García i Salazar (amb 30 anys d’exercici docent, 26 dels quals entre nosaltres). I, d’altra banda, els mestres Ester Soteras i Serra (amb una carrera docent de 28 anys, 27 a Masquefa), Montse Girona Almuni (que s’ha dedicat a l’ensenyament durant 40 anys, 30 dels quals a casa nostra), Maite Sánchez Gómez (amb 34 anys dedicats a la docència, 27 a Masquefa), Josep Lluís Gorrochategui Alcalde (28 anys de carrera, 26 dels quals al municipi) i Montse Roca i Subiels (que exerceix la docència des de fa 40 anys, 25 d’ells a la vila).

També es va reconèixer la tasca de tots els directors que han tingut els centres educatius de Masquefa i La Beguda des que van entrar en funcionament, els quals també van compartir protagonisme a l’escenari. En el cas de les llars d’infants, Maria Teresa Gros i Comellas, Maria Jesús Casadevall i Puertas, Gemma Pertegaz i Folch, i Montse Caparrós i Duran. Pel que fa a les escoles, Diego Bonillo Rodríguez, Antoni Llopart i Matas, Francisco Vilches Fernández, Montserrat Canals i Verdú, Teresa Alcántara i Sabatés, Antònia Gimeno i Bonells i Rosa Recio i Muñiz, i a títol pòstum, també quatre directors malauradament desapareguts: Jaume Casanovas i Crivillers, Antoni Pozo i Llongueras, Joan Isart i Ribas i Manolita de Blas i Cantín. I, finalment, pel que fa a l’institut, els directors Toni Merí i Requena i Ruth Montserrat i Fornies.

A més, van rebre mencions especials els regidors d’Educació que han treballat al municipi d’ençà de la recuperació de la democràcia (Jordi González i Garrote, Joan Mas i Parellada, Juanito Llamas i Rabanal, Carmelo Colau i Riobello, Dolores Espartero i Calvo, Àngel Matas i López, Lluís Colau i Asencio, Xavier Boquete i Saiz, Judit Bonet i Torres, Marga Zambrano i Sánchez, Àngels Font i Méndez i Brigit Blàzquez i Guàrdia), el professorat jubilat (Ceferino Carbó i Lomba, Enriqueta López i Peña, i Carmina Ventayols i Jorba) i el conserge Juan José Ibáñez i Bretones, jubilat el 2008 després de gairebé 25 anys treballant a l’Ajuntament.

“Ens hi juguem el futur dels nostres infants i joves”
Durant l’homenatge, l’alcalde, Xavier Boquete, va lloar la feina que el personal docent, els mestres i els professors, “feu dia i a dia, i durant la qual heu vist créixer i aprendre molts infants i joves, formant part de les seves vivències i experiències, i donant-los eines perquè adquireixin els aprenentatges i també perquè es formin com a persones”. Va recordar que la tasca dels docents “no és gens fàcil” i que “cal que sigui una professió vocacional, i més en aquests darrers temps, amb les conseqüències de la crisi”. Per això, va concloure que “és fonamental que mestres, professors i altres professionals, famílies i administracions, treballem tots a una, amb un mateix objectiu, amb respecte mutu, complicitat i compromís, perquè ens hi juguem molt: el futur dels nostres infants i joves”.

Emoció a flor de pell
L’homenatge va fer aflorar els records i les emocions als assistents que omplien la sala. També hi van contribuir l’exposició amb fotografies històriques i material escolar antic que rebia els visitants al vestíbul, l’audiovisual sobre la història dels centres educatius que es va projectar a la sala, i el concert de Marc Ferrer i Albert Tomàs, de l’Aula Musical l’Alzinar, que va tancar l’emotiu acte.

L’Ajuntament agraeix l’assistència de totes les persones que van ser a l’homenatge, i també de tots aquells qui han aportat material històric per a l’exposició i l’audiovisual. Tot aquest material es podrà veure, properament, a la pàgina web municipal www.masquefa.cat. A més, la revista Masquefa Batega publicarà, en diversos capítols, un recull sobre la història de les escoles a Masquefa i La Beguda.