L’èxit d’expositors i visitants consoliden Fira Futur, que dijous va celebrar la seva setena edició, com la mostra de referència en formació, ocupació i ara també emprenedoria a l’Anoia Sud.

La fira, que aquest any va batre tots els rècords d’expositors, amb 26 centres, entre universitats, instituts, acadèmies, serveis d’ocupació, institucions i cossos de seguretat, va rebre al llarg de tota la jornada la visita de diversos centres educatius i també de moltes persones a títol individual.

Tots ells van poder conèixer les diverses opcions que existeixen a l’Anoia Sud i el seu àmbit d’influència per continuar estudiant o per incorporar-se al món laboral. Tant els orientadors que els esperaven com els responsables dels 26 centres que hi van instal·lar estands van atendre’ls personalment per ajudar-los a resoldre dubtes.

Joves i adults

El públic visitant va estar integrat tant per joves, al quals Fira Futur ajuda a prendre una decisió tant important en les seves vides com el seu futur acadèmic i professional, com persones adultes que, al marge de la seva edat, volen continuar formant-se i reciclant-se per tenir més possibilitats de trobar feina o de millorar el seu lloc de treball actual.

Emprenedoria i autoocupació

A més, aquest any Fira Futur també va oferir per primera vegada informació i assessorament sobre emprenedoria i autoocupació, una opció cada vegada més estesa arran de la crisi econòmica. Al llarg de tota la jornada diverses persones van passar per l’estand conjunt que hi van instal·lar els centres de serveis a les empreses dels Ajuntaments d’Igualada, Vilanova del Camí, Piera i Masquefa per informar-se dels passos que cal seguir per a crear un negoci propi. Amb aquesta incorporació Fira Futur ha ampliat horitzons i, a la formació i l’ocupació, hi ha sumat també l’emprenedoria.

Exhibicions pràctiques

Els visitants també van poder palpar alguns dels estudis i professions que poden fer gràcies a diverses exhibicions pràctiques, com ara de perruqueria i estètica, i també de floristeria (aquest darrer a càrrec dels alumnes d’un curs de PQPI).

Fira Futur la van inaugurar l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, l’inspector dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat a la Catalunya Central, Albert Ramírez, i el Cap del Programa de Transició Escola Treball de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Alonso. Boquete va destacar que Fira Futur “traspassa fronteres”, ja que a més d’expositors i visitants de la comarca de l’Anoia en rep també d’altres comarques veïnes com l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. També va afirmar que “en aquests moments de dificultats i incerteses, no podem fer cap pas enrere en la formació perquè la formació és el futur del nostre país”.

Per la seva banda, Albert Ramírez va subratllar la importància de vincular la formació al territori i també a les demandes de les empreses. Va posar d’exemple “les línies de formació postobligatòria que s’han introduït a l’Anoia Sud per completar l’oferta formativa, cohesionar el territori i capacitar millor els alumnes per a la seva incorporació al mercat de treball”.

Joan Josep Alonso va elogiar la tasca de la Xarxa Transició Escola Treball Anoia Sud. La Xarxa TET Anoia Sud, nascuda el 2008, participar en l’organització de Fira Futur. Està integrada per tots els agents que intervenen en el procés de transició del món acadèmic al món laboral de 8 municipis: Masquefa, Piera, Capellades, els Hostalets, Cabrera, la Pobla, Vallbona i la Torre, amb un població que frega els 40.000 habitants. Alonso va recordar que “ara fa cinc anys, quan la Xarxa es va posar en marxa, no hi havia les necessitats que tenim avui i en canvi es va tenir una gran visió de futur i ja es va apostar per la col·laboració que avui s’ha fet tan necessària”.

Gràcies a aquest treball conjunt s’ha aconseguit, per exemple, que s’organitzin a l’Anoia Sud cursos de formació professional, de preparació de les proves d’accés a Cicles Formatius i de Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI). Fins ara els alumnes del sud de l’Anoia s’havien de desplaçar per fer-los. També s’han fet estudis de les necessitats formatives i d’ocupació a l’Anoia Sud per ajustar i casar l’oferta formativa amb les demandes del mercat de treball i cada any s’edita una guia amb tots els recursos formatius i professionals, a més d’organitzar Fira Futur.