L’Ajuntament de Masquefa ha estat convidat a la III Jornada d’Informació i Orientació Professional, que tindrà lloc dimecres vinent, 28 de novembre, a Granollers, per a exposar-hi l’experiència de Fira Futur, la mostra que el municipi anoienc va celebrar per primera vegada el març passat amb l’objectiu d’informar els joves de tots els recursos i serveis formatius i professionals que existeixen en el territori.

Organitzada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Granollers, la III Jornada d’Informació i Orientació Professional recollirà les experiències més innovadores que es duen a terme a Catalunya en aquest àmbit, i entre aquestes la de Masquefa, que ha estat considerada un exemple de bones pràctiques.

Les tècniques de l’Ajuntament de Masquefa, Lourdes Bosch i Carolina Villanova, seran les encarregades d’explicar el projecte Fira Futur a la jornada de Granollers, en el marc de la presentació de fires locals de promoció de la formació professional que s’han dut a terme a Catalunya.

La primera edició de Fira Futur, que l’any vinent ampliarà els dies, va congregar més de 300 visitants, entre estudiants, famílies i professionals. A més de Masquefa, hi van participar altres municipis de la seva àrea d’influència, com ara Piera, Igualada, Martorell, Sant Esteve Sesrovires i Sant Sadurní d’Anoia. En aquesta primera edició hi van prendre part 20 centres educatius i laborals, entre instituts, serveis d’ocupació, universitats i acadèmies, entre d’altres.

L’objectiu de Fira Futur és que els joves del municipi coneguin i s’acostin als recursos formatius i professionals que hi ha en el seu territori, ja que, quant a l’oferta de formació postobligatòria depenen, bàsicament, dels serveis de poblacions veïnes. Fira Futur s’adreça especialment als joves del municipi i rodalies que acaben o abandonen l’ESO, així com també als seus familiars i als professionals que treballen en l’àmbit de l’orientació professional.

La celebració d’aquesta fira s’emmarca en la Setmana de l’Escola a la Feina, que l’Ajuntament organitza conjuntament amb l’institut de les SES Masquefa. En aquesta segona edició Fira Futur se celebrarà del 31 de març al 6 d’abril.

Fira Futur i la Setmana de l’Escola a la Feina són dues accions incloses en el Pla de Transició Escola Treball (TET) de l’Ajuntament. El pla pretén orientar, formar i acompanyar els joves en la construcció del seu projecte de vida personal i professional, amb l’objectiu de contribuir a garantir la seva integració a la vida adulta com a vilatans de ple dret. Precisament, fa unes setmanes es va constituir la Xarxa TET, a la qual s’han adherit els diversos agents que participen directament o indirecta en el procés de transició dels joves de l’escola al treball. Aquesta iniciativa vol fomentar el treball transversal i en xarxa.