Quatre municipis afectats per l’activitat de l’abocador de can Mata (els Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa i Esparreguera) han decidit sumar esforços per primera vegada i fer un front comú davant el projecte de la Generalitat d’ampliar l’abocador de Can Mata.
 
Aquest històric acord es va segellar el 17 de setembre. Els alcaldes dels quatre municipis: Jordi Calpe (Els Hostalets), Fina Altarriba (Piera), Xavier Boquete (Masquefa) i Francesca Fosalba (Esparreguera) van signar un manifest conjunt en què exigeixen al Govern català una data per al tancament de Can Mata i també que no torni a preveure cap altra abocador en aquest territori.
 
L’Anoia ja és solidària
El manifest, que abans de l’estiu ja va ser aprovat en tots quatre ajuntaments, recorda que l’Anoia ja ha cobert sobradament la seva quota de solidaritat, acollint dos dels abocadors més importants de Catalunya: el de Castellolí, amb residus de màxima toxicitat i l’únic de Catalunya, i el dels Hostalets.
 
També denuncia que, en aquest nou procés d’ampliació, l’Ajuntament dels Hostalets no ha tingut cap capacitat de decisió.
 
Les exigències
La moció exigeix a la Generalitat i l’Agència de Residus de Catalunya “que fixi una data definitiva per al tancament del dipòsit controlat de Can Mata, o faci arribar als ajuntaments afectats un compromís ferm de desmantellament gradual.
 
També exigeix que “en el proper Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals no es prevegi en els termes municipals dels Hostalets, Piera, Masquefa i Esparreguera cap nova instal·lació destinada a dipòsits controlats i/o tractament de residus”.
 
A més, els ajuntaments reclamen “les compensacions econòmiques necessàries per fer front als greuges i l’afectació al medi ambient” que l’abocador comporta a aquests quatre municipis.
 
Finalment, els alcaldes demaen que es “millori la carretera B-231, fent-la transitable pel volum de vehicles que es preveuen” i que també “prevegi la resta d’infrastructures viàries necessàries d’accés a l’abocador”.