Durant el més d’agost van ingressar al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) de Masquefa diversos exemplars de rèptils del nord d’Àfrica, concretament 15 tortugues morisques, 2 camaleons i un llangardaix de cua punxosa. Tots aquests rèptils havien estat incautats a la duana del port de Barcelona per la Guàrdia Civil. Els animals es trobaven dins els cotxes de ciutadans magrebins que havien fet el trajecte amb vaixell des dels seus països d’origen.

Les revisions rutinàries que la Guàrdia Civil efectua als vehicles un cop desembarcats al port de Barcelona van permetre detectar la presència d’aquests rèptils i comissar-los. El transport d’animals salvatges d’estats com Marroc o Algèria, per part de ciutadans d’aquests països que treballen i viuen a Europa, és molt comú. Conscients que a les cultures occidentals els agrada col•leccionar i tenir com a mascotes espècies de fauna salvatge, no dubten en intentar guanyar diners amb la venta d’espècies exòtiques.
 

Aquest comerç il•legal no es produiria si les persones que tenen com afició el manteniment de rèptils es dirigissin als establiments degudament autoritzats per a la venta de fauna salvatge. El fet de voler estalviar en la compra o obtenir un determinat animal costi el que costi, sense preguntar el seu origen, fa que es produeixin actituds de comercialització il•legal de fauna.
 

Aquests tipus d’actuacions policials, es donen a diversos ports de la costa mediterrània, i no són fets ocasionals, si no força habituals duran els mesos de juliol i agost.
Les tortugues solen anar empaquetades en capses de cartró, amuntegades les unes sobre les altres, la majoria parasitades per paparres. Els camaleons i els llangardaixos sovint són transportats en gàbies d’aucells, presentant un estat sovint de desnutrició o deshidratació. La compra il•legal de fauna salvatge contribueix en gran mesura a la desaparició d’aquesta.