El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, ha inaugurat avui la Llar d’Infants Municipal Francesc Mata i Sanghés, a la Beguda Alta. Durant l’acte l’alcalde de Masquefa i president de la Mancomunitat de la Beguda, Xavier Boquete, ha exposat al conseller “la incoherent situació” que La Beguda viu en l’àmbit educatiu.

La Beguda Alta és un nucli de població que depèn administrativament de 3 municipis (Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons) i de 3 comarques (l’Anoia, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès).

"Sense cap ni peus"
Boquete ha lliurat a Maragall una carta en què exposa la problemàtica de La Beguda. En aquest nucli de població hi ha dos centres educatius: l’escola Vinyes Verdes, situada en terme de Sant Llorenç d’Hortons, depèn dels Serveis Territorials de Barcelona Comarques, mentre que llar d’infants inaugurada avui es troba al terme de Masquefa i pertany als Serveis Territorials de la Catalunya Central. Aquesta realitat comporta nombroses “situacions sense cap ni peus”.

Així, per exemple, les famílies de La Beguda es troben que un fill que vagi a l’escola d’aquest nucli tindrà la setmana blanca en dates diferents al germà que va a l’institut de Masquefa. A més, a l’escola Vinyes Verdes les beques de menjador les gestiona el Consell Comarcal de l’Anoia, quan es troba al terme de Sant Llorenç d’Hortons, els ajuts individuals de transport el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i els serveis informàtics depenen de la Catalunya Central. Però hi ha encara molts més exemples. El conseller Maragall s’ha compromès a estudiar la situació.

Solució a una històrica assignatura pendent
La Llar d’Infants Municipal Francesc Mata i Sanghés va obrir portes el setembre del 2008 per donar resposta a una històrica assignatura pendent. Fins aleshores La Beguda no disposava d’escola bressol i les famílies havien d’escolaritzar els seus fills i filles en centres de poblacions veïnes. A més, aquest setembre ha estrenat una ampliació que ha permès al centre passar de 2 aules i 30 places a 4 aules i 61 places.

Després de la visita a les instal•lacions, Xavier Boquete ha afirmat que la llar d’infants és el “primer fruit” de la Mancomunitat, organisme que va néixer per “ajudar a resoldre els problemes que es generen en aquest trencaclosques de difícil gestió que és La Beguda”. El president de la Mancomunitat també ha recordat que La Beguda, població que no arriba als 1.000 habitants, pot gaudir ja “d’una llar d’infants de 4 aules i 61 places i d’una escola de primària d’una línia”, l’escola Vinyes Verdes, inaugurada el 2008.

Per la seva banda, Ernest Maragall ha posat l’entrada en funcionament de la llar d’infants d’exemple “de la nostra capacitat per a superar totes les dificultats”, i ha recordat que l’equipament “garanteix un dret bàsic, el de l’educació, que està en el centre de totes les nostres prioritats com a país”. En opinió del conseller, aquest dret “està cobert en totes les etapes educatives”.

Finalment, la directora de la Llar d’Infants Municipal Francesc Mata i Sanghés, Àngels Soteras, ha destacat el “tracte familiar i acollidor” que ofereix el centre, així com la importància de gaudir d’unes instal•lacions d’aquestes característiques “per a poder tirar endavant el nostre projecte pedagògic”.

A la inauguració de la Llar d’Infants Francesc Mata i Sanghés hi ha assistit les autoritats locals de Masquefa, Sant Esteve i Sant Llorenç, el director dels Serveis Territorials d’Educació a Barcelona Comarques, la directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, els inspectors de la zona, nombrosos representants de la comunitat educativa i veïns i veïnes de La Beguda.

Comencen les obres del nou institut de Masquefa
Durant la inauguració el Conseller d’Educació de la Generalitat també ha confirmat que aquest mateix mes d’octubre començaran les obres del nou institut de Masquefa, i s’ha mostrat convençut que aquest obrirà portes el nou curs escolar 2011-2012.

Les obres compten amb un pressupost de 5.200.000 euros i GISA les ha adjudicat a l’empresa Corsan Corvian Construccions. El nou edifici de la Secció d’Estudis Secundaris (SES) de Masquefa tindrà 4 línies d’ESO i capacitat per a 480 alumnes de 12 a 16 anys. La previsió és que en el futur ofereixi també estudis de Batxillerat als estudiants de 16 a 18 anys.

El nou SES es farà a l’esplanada que hi ha al costat del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), en uns terrenys municipals que l’Ajuntament ja va cedir a la Generalitat.

En aquest mateix solar s’hi construirà també el nou edifici de l’escola CEIP Masquefa II, amb una inversió de gairebé 4 milions d’euros.