La trobada institucional amb l’alcalde Xavier Boquete i els regidors de l’Ajuntament ha servit per traslladar a Laura Vilagrà reflexions i peticions que afecten al municipi.

Aquest dimecres 11 de gener la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, ha acudit a l’Ajuntament de Masquefa en visita institucional per tal de reunir-se amb l’alcalde Xavier Boquete i amb els regidors del consistori. La trobada s’emmarca en el cicle de contactes que duu a terme la delegada amb l’objectiu de copsar les necessitats del territori i traslladar-les als departaments que pertoca.

Laura Vilagrà va compartir una reunió de treball amb l’equip de govern on es van posar sobre la taula diferents qüestions estratègiques que afecten el municipi. I posteriorment, acompanyada de regidors de l’Ajuntament, va signar a la Sala de Plens el Llibre d’Honor de la vila.

Connexió de la carretera B-224 amb l’autovia A-2

Xavier Boquete va aprofitar la reunió amb la delegada territorial del Govern per demanar-li el suport de la Generalitat a l’hora de reclamar al Ministeri de Foment que inverteixi en el traçat que uniria La Beguda i Masquefa amb Abrera, un tram de 6,5km que permetria connectar la carretera B-224 amb l’autovia A-2. En aquesta línia, l’alcalde de Masquefa va constatar que seria un “eix viari fonamental pel sud de la comarca de l’Anoia” i permetria “incrementar la seguretat viària i la fluïdesa del trànsit, milloraria substancialment la comunicació i impulsaria la competitivitat empresarial de Masquefa i del territori”.

La B-224 és el principal eix de comunicacions per carretera a la zona de l’Anoia Sud i connecta Martorell amb Capellades. Cada dia hi circulen al voltant de 20.000 vehicles i aquest volum de trànsit converteix alguns punts de la via en uns dels més congestionats de la comarca i també en un dels trams on es registra el major nombre d’accidents viaris. Segons dades del Servei Català de Trànsit, des del 2006 fins ara hi ha hagut 15 víctimes mortals i 63 ferits de consideració en 62 accidents greus registrats en aquesta carretera. 

Conflicte territorial de La Beguda Alta

Durant la trobada amb Laura Vilagrà, l’equip de govern també va exposar la voluntat de donar una resposta àgil al litigi territorial amb La Beguda Alta, que afecta a 900 veïns de la zona els quals pateixen problemes i dificultats administratives pel fet de pertànyer a tres municipis diferents –Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons- i també a tres comarques distintes -l’Anoia, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès-.

Per tot plegat, Xavier Boquete va traslladar a la delegada territorial les conclusions de la diagnosi geogràfica i socioeconòmica del nucli de La Beguda Alta elaborat pel servei de Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida –presentada públicament el mes de juny del 2016- i va emplaçar al Departament de Governació a buscar una solució al conflicte territorial. “El document conclou que els veïns de La Beguda Alta tenen una identitat pròpia i es manifesten molt clarament en ser un municipi independent. Legalment és molt difícil crear un nou municipi i l’alternativa és pertànyer a un de ja existent i trobar mecanismes perquè tinguin algun grau d’identitat pròpia”, manifesta l’alcalde de Masquefa.

Comissaria de Mossos d’Esquadra compartida amb Piera

Finalment, l’Ajuntament també va compartir amb Laura Vilagrà una proposta per habilitar a Masquefa una comissaria dels Mossos d’Esquadra compartida amb el municipi de Piera amb l’objectiu, segons l’alcalde Xavier Boquete, “d’oferir a tots els veïns un servei més proper, segur i eficient”. En aquesta línia, es va traslladar la possibilitat d’oferir sòl municipal per ubicar-hi la possible infraestructura i de compartir amb la Generalitat de Catalunya el manteniment de l’equipament.

En acabar la trobada, l’alcalde Xavier Boquete va valorar la visita de forma molt positiva i va definir la presència de Vilagrà a Masquefa com “una mostra de la bona entesa i l’estreta relació que existeix entre ambdues institucions”. Per la seva banda, la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central va avançar que “estudiarem amb la resta d’organismes implicats vies de solució per a tots aquestes temes que preocupen a Masquefa”.