Masquefa va viure aquest cap de setmana una multitudinària Festa de Sant Eloi. El bon temps va acompanyar la celebració –la qual s’havia hagut d’ajornar al novembre per culpa de la pluja- i va animar molts masquefins a sortir al carrer per gaudir de les propostes que els esperaven a La Fàbrica Rogelio Rojo i el seu entorn: el pati del recinte, el jardí del CTC i l’avinguda Catalunya. La programació també va atraure fins a la vila persones d’altres localitats veïnes.

Els nombrosos assistents van poder combinar les passejades i les compres, amb un viatge al passat per rememorar els orígens industrials de Masquefa, tot plegat amenitzat, a més, amb diversos tallers, espectacles i activitats.

Així, tant dissabte com diumenge vam poder gaudir d’un Mercat de Sant Eloi que ens oferia una triple proposta. D’una banda, vam remenar i comprar en les parades que van instal·lar una cinquantena d’artesans . D’altra banda, també vam ser temptats per les atractives ofertes de la fira del comerç local, en què van participar tretze establiments de casa: Artifils, La Casa del Bosc, el Centre d’Estètica Montse Oliva, Anna, Multipreu Masquefa, Floristeria Torres, Fruiteria La Funalleda, l’Anoia Sweet, El Racó de la Lluna, Lots i Bona Teca, Can Massana, Gas Anoia i la xurreria i bar Amaya. I, finalment, vam acabar d’omplir la bossa amb els productes del mercat de proximitat, una de les novetats d’aquesta segona Festa de Sant Eloi.

També el viatge per rememorar el passat industrial de Masquefa el vam fer a cop de novetat. Les espectaculars banderoles que es van instal·lar en diversos punts del recinte amb imatges antigues, ens van permetre recordar com era, i com s’ha transformat, La Fàbrica Rogelio Rojo, avui reconvertida en un complex d’equipaments municipals per a les persones. Les banderoles incloïen també els codis QR que permetien descarregar-se -mitjançant la nova aplicació per a telèfons mòbils i tauletes digitals que ha posat en marxa l’Ajuntament, Masquefa.Mobi- sis vídeos sobre la història de la fàbrica.

Per acabar de refrescar la memòria, vam poder visitar el Centre d’Interpretació sobre la Història de La Fàbrica Rogelio Rojo, que ha estat ampliat amb noves peces que s’han instal·lat a la Biblioteca, el CTC i la Sala Polivalent. La mostra d’oficis, amb un ceramista i un cisteller, van ajudar-nos en aquest viatge en el túnel del temps.

Entre passejades, compres i història, diversos espectacles van animar la festa: l’actuació musical ‘La rondalla montserratina’, l’original espectacle de falcons i altres ocells salvatges ‘Acaronant el vent’, els balls de Dansa Urbana Associació Juvenil i de Ruth Casanovas, i el xou infantil de Jordi Tonietti.

Els més petits també van xalar donant de menjar a les gallines d’un corral habilitat al pati de la fàbrica, munyint una original reproducció d’una vaca, passejant en la caravana de ruquets, saltant en un inflable, fent quadres de sorra en un taller d’Artifils i aprenent els secrets de les llavors en un altre taller de Nendo Dango.

En el vessant solidari, vam poder donar suport a l’associació FibroMasquefa en la seva recollida de firmes per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular i aconseguir més protecció per a les persones afectades de fibromiàlgia. També vam poder veure, al jardí del CTC, el nou comandament avançat inflable per a emergències del qual disposa Protecció Civil.

A més, la Festa de Sant Eloi va rebre un visitant molt especial: el gegantó Willy. Acompanyat dels membres de la Colla de Geganters i Grallers, va passejar-se per la fira per mostrar orgullós la seva nova imatge: se li ha restaurat la cara i els cabells, i estrena també un nou vestit, confeccionat per quatre voluntàries masquefines. Després la cercavila i el seguici van anar a l’antiga Fàbrica del Cartró per reinaugurar, amb coca i cava, el local de la colla, que ha estat arranjat. També s’hi exposa nombrós material –com ara fotografies, recordatoris i cartells – que permeten recórrer els 27 anys d’història de la colla i la seva relació amb el teixit educatiu, associatiu i comercial de Masquefa.

El brillant colofó a la Festa de Sant Eloi el va posar el concert que va protagonitzar l’Orquestra de Cambra d’Acordions de Barcelona (l’OCAB), en l’estrena de la segona temporada del cicle ‘Masquefa sona bé’. Les seves peculiars interpretacions de bandes sonores de pel·lícules van omplir i entusiasmar la Sala Polivalent.

L’Ajuntament agraeix la col·laboració de tots els qui van fer possible la Festa de Sant Eloi, i especialment als voluntaris de Protecció Civil, que van vigilar la fira les tres nits, i a Ruth Casanovas i Dansa Urbana, per les seves actuacions.