Masquefa va viatjar dissabte al passat per recordar els seus orígens pagesos vinculats a la vinya. Per un dia, la Festa del Raïm va retornar-nos a l’època en què els pagesos esperaven amb il·lusió el setembre per recollir, fins i tot amb l’ajut d’alguns collidors forans, el raïm que havien cultivat durant tot l’any amb esforç i angúnies.

Com aleshores, aquest dissabte els cavalls i els carros van tornar a passejar pels carrers de Masquefa per portar la collita fins a la trepitjadora instal·lada a la plaça de l’Estació, mentre la flaire del raïm s’escampava novament pel poble.

En un dels tres carros que van desfilar hi havia les portadores amb el raïm que unes hores abans, al matí, s’havia collit a la vinya del masquefí Pere Aloy, en una visita que va ser una de les novetats de la festa d’aquest 2011. Fins a la vinya hi van anar una desena de persones per conèixer què és i com es fa la verema. Ells mateixos en van poder comprovar la duresa fent les càrregues. En els altres dos carros hi viatjaven alguns nens i nenes encuriosits.

Ja a la plaça, el raïm va abocar-se a la trepitjadora, a la qual es van enfilar persones de totes les edats per esclafar amb els peus el grans de raïm i recordar-nos com es feia el most antigament.
Simultàniament, col·leccionistes vinguts d’arreu intercanviaven preuades plaques de cava, mentre una desena de persones posava a prova el seu sentit de l’olfacte i el gust amb un concurs amateur de tast de vins. Ricard Sanchís Estruch en va ser el guanyador.

La Festa del Raïm va tenir unes altres dues novetats, a més de la visita a la vinya. D’una banda, l’Alzinar, Societat Recreativa i Cultural, va celebrar el cinquantè aniversari de la construcció de la pista esportiva amb dos partits d’hoquei: un entre els jugadors més petits de la vila, que van demostrar que l’hoquei masquefí té molt futur, i un altre entre exjugadors de diverses èpoques, que van rememorar els vells temps en què la pista era un autèntic polvorí … i van deixar-nos clar que el temps no passa en va per a ningú.

D’altra banda, la Festa del Raïm va posar el brillant punt i final amb el primer Festival Blues de Nit de Masquefa, que va comptar amb un cartell de luxe i va superar les previsions més optimistes. Fins a 300 persones van omplir una piscina de l’Alzinar elegantment ambientada amb llums càlides, espelmes flotants i una pantalla dins l’aigua per gaudir de la música de dues de les millors formacions del panorama del blues nacional: The Suitcase Brothers i The Brand. Els primers, amb els germans Pere i Víctor Puertas al capdavant, van fer una autèntica exhibició del que és el blues més pur. Els segons van engrescar el públic amb un directe elèctric que va incloure versions de Sting, U2 o Rod Stewart, entre altres.

A més d’oferir una agradable vetllada de música en directe i a l’aire lliure, el festival va servir per recaptar fons per ampliar i millorar l’Aula de Música de l’Alzinar, que aquest any és centre adscrit a l’Escola Taller de blues de Barcelona, la primera escola de tot Europa especialitzada en aquest gènere musical.

La Festa del Raïm la van organitzar l’Ajuntament i l’Alzinar, amb la col·laboració de l’ADF, Carros i Cavalls d’Antoni Malet de Sant Llorenç d’Hortons, Pere Aloy i Explotacions Agrícoles Junyent. El Consistori els agraeix la seva generosa tasca en aquest homenatge a la memòria col·lectiva de Masquefa.