L’actuació tenia com a objectiu garantir la localització i extracció de les restes paleontològiques que poguessin veure’s afectades durant els treballs de rebaix realitzats a les obres de construcció del pàrquing situat al Sector Industrial de Can Bonastre.

L’Ajuntament de Masquefa ha presentat avui divendres 4 de maig en roda de premsa els resultats de l’informe sobre la intervenció paleontològica preventiva realitzada al Turó del Cairot, al sector industrial de Can Bonastre, entre el mes de desembre de 2017 i el febrer de 2018. La compareixença pública ha anat a càrrec de l’alcalde Xavier Boquete i Jordi Galindo, cap de l’Àrea de Treball de Camp de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

La intervenció permet recuperar i datar una cinquantena de restes fòssils

La intervenció paleontològica al Turó del Cairot, duta a terme en dues campanyes, ha permès recuperar un total de 49 restes fòssils. El mes de desembre de 2017, durant la primera part de la campanya, es van recuperar sis restes siglades de vertebrats fòssils; mentre que entre els mesos de gener i març de 2018, en el marc de la segona i última campanya de la intervenció, es van recuperar 43 restes fòssils siglades.

Amb tot, l’informe conclou que les restes animals i vegetals trobades pertanyen molt probablement al Miocè superior , en un període de temps geològic que es situaria a l’entorn dels 11 milions d’anys Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, destaca el valor “científic i històric” de les restes trobades i assegura que “amb aquesta intervenció hem demostrar un cop més que és possible compatibilitzar la recuperació del patrimoni paleontològic de Masquefa i del nostre entorn amb l’execució d’obres de primer ordre com la construcció del pàrquing a Can Bonastre sense que se’n vegin compromeses cap de les dues actuacions”.

Antecedents

Coneixedor del potencial fossilífer de l’àrea dels Hostalets de Pierola i dels municipis limítrofs com Masquefa i Piera i amb l’objectiu de garantir la localització i extracció de les restes paleontològiques que poguessin veure’s afectades durant les excavacions realitzades en el marc de construcció del pàrquing situat a la finca R-2 (situada dins el Pla Parcial del Sector Industrial de Can Bonastre), l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha dut a terme al llarg dels darrers mesos una intervenció paleontològica amb el propòsit de recuperar el màxim de restes fòssils i informació paleontològica, tot interferint el mínim possible en el normal desenvolupament de les obres. Un cop finalitzada l’actuació, ara l’Ajuntament de Masquefa i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han presentat aquest mes de maig els resultats preliminars d’aquesta intervenció paleontològica.