La ballarina masquefina Ruth Casanovas va guanyar el primer premi, en la categoria Dansa Oriental Tribal Fusió, del prestigiós concurs Maktub. Es tracta d’un festival de dansa del ventre que cada any se celebra en una localitat diferent amb la participació de les millors ballarines d’arreu de l’estat i que té també un caire solidari, ja que recapta fons per donar-los a bancs d’aliments. El Maktub 2014 va tenir lloc a Mollerussa el mes de maig passat.

Casanovas va aconseguir el primer premi en l’especialitat de Tribal Fusió gràcies a una emotiva coreografia que no només va posar dempeus el públic sinó que fins i tot va fer plorar el jurat, integrat per reconeguts professionals. Els jutges en van valorar especialment aspectes com la creativitat, la posada en escena, la tècnica, la representació en l’espai i el vestuari.

Creada per ella mateixa, la coreografia de la Ruth, que també es psicòloga, no pot deslligar-se d’aquest altre vessant professional. “Vaig voler fer una cosa molt diferent i original” -explica- “i vaig ballar amb un complement, una màscara, perquè volia representar els contrastos de la vida, la dualitat de les persones, el ying i el yang; mostrar com de difícil és alliberar-se de les màscares, les cuirasses, les pedres que tots portem a la motxilla, per fluir i viure la vida lliurement”.

Confessa que no pot dissociar el ball de la psicologia, i per això la creació d’aquesta coreografia va ser “tot un procés maduratiu de reflexions, un recull de moltes preocupacions i conductes dels meus pacients, per transformar-les damunt de l’escenari”.

La Ruth se sent “especialment orgullosa” d’aquesta coreografia, “tant pel que va sentir ballant, com pel que em van transmetre el públic i el jurat”.

El premi té també el valor afegit que el Tribal Fusió és l’especialitat més complexa de la dansa oriental o dansa del ventre. La complicació rau en el fet que cal tenir molta consciència corporal i saber dissociar els moviments. “Has de mantenir els moviments de la dansa oriental, però la intenció és muscular i amb una part del cos balles un ritme, I amb altres parts, altres ritmes, i en una altra direcció”, explica la Ruth.

Aquesta no és la primera vegada que la psicòloga i ballarina masquefina veu reconegut el seu esforç i talent en concursos. Els anys 2012 i 2013 ja va fer pòdium en el Tribal Fest LX, un festival internacional de dansa del ventre que se celebra a Lisboa amb el concurs de ballarines d’arreu del món. En totes dues ocasions va ser tercera.

Tot i els seus èxits, la Ruth es dedica professionalment a la dansa oriental des de fa relativament poc. Tot i que de petita “ballava a tot arreu, i a qualsevol hora”, es va iniciar el 2007 i no va ser fins l’any 2009 que va ballar dansa del ventre per primera vegada en solitari davant del públic, coincidint amb el casament del seu germà. L’any següent, el 2010, va incorporar-se a l’Acadèmia Munique Neith, una ballarina que gaudeix d’un gran reconeixement internacional, per formar-se com a professora. Va ser aleshores quan va entrar en contacte amb el Tribal Fusió.

Actualment exerceix de professora de Tribal Fusió a l’Alzinar i a l’Escola de Dansa Noemí Rubira, de Masquefa, i també en centres de Sant Llorenç d’Hortons i Sant Esteve Sesrovires. A més, forma part de la companyia Su’ud Cirque, formació liderada per Amaru Sabat, professora de l’Acadèmia Munique Neith.

D’altra banda, la seva trajectòria professional en l’àmbit de la psicologia es va iniciar ara fa set anys, i des d’en fa tres té consulta a Masquefa. També treballa amb la Fundació d’Altes Capacitats Javier Berché Talend.

Després del premi aconseguit al concurs Maktub, la Ruth ja té damunt la taula un nou repte. El mes d’octubre vinent concursarà al festival internacional Essències, a Barcelona. Ballarà amb dues companyes, formant el grup BanGaneshees.

(Vídeo de l’actuació de Ruth Casanovas al concurs Maktub 2014)