Plena com no s’havia vist mai. La remodelada Plaça de l’Estació va convertir-se durant tota la Festa Major de Santa Magdalena en un gran bullici de gent. Aquest nou escenari a l’aire lliure, cèntric, obert, funcional, acollidor i emblemàtic, va superar la prova amb nota i va esdevenir -conjuntament amb els també reformats Passatge dels Bastoners i els jardins de la Torre de Cal Tenas- l’epicentre d’un autèntic terratrèmol d’activitats per a tots els gustos i totes les edats, organitzades conjuntament pel teixit associatiu i l’Ajuntament. El resultat: una de les Festes Majors més populars i participades que es recorden.

I és que van ser moltíssims els masquefins que, al llarg de cinc intensos dies, van sortir al carrer per gaudir, en ple cor de la vila, d’una programació que va combinar la tradició i la cultura popular amb algunes novetats que van donar-li una alenada d’aire fresc.

Estrena dels nous gegants
En l’apartat de cultura popular va destacar especialment l’estrena de les noves rèpliques dels gegants de Masquefa, l’Isidre i la Magdalena, fetes pel mestre geganter Toni Mujal i finançades per l’Ajuntament. Els nous gegants es van presentar en societat, divendres a la nit, davant l’expectant mirada d’una munió de curiosos reunits a la plaça.

L’endemà, dissabte, ja els vam poder veure en acció desfilant en la cercavila, per primera i última vegada al costat dels antics gegants, els quals, després de 28 anys d’activitat, romandran permanentment exposats a la Biblioteca. En la seva desfilada pels carrers de la vila, als geganters i grallers locals els van acompanyar la Colla de Ball de Bastons de Masquefa i els Pixafocs i Cagaspurnes, la Colla de Diables masquefina, i els seus tabals, a més d’altres grups convidats, com els bastoners de Copons i els geganters de Piera, Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, La Llacuna, El Bruc i Sant Quintí de Mediona. A tots ells els vam poder veure dansar en una espectacular ballada d’alçada a la plaça que va posar el punt final a la cercavila.

El dia abans, divendres, la cultura popular també havia estat protagonista amb un correfoc de la colla infantil dels Pixafocs i Cagaspurnes que va ‘encendre’ Masquefa.

Els incombustibles Montgrins
De la tradició també en vam gaudir de la mà de la Cobla Orquestra Montgrins. La formació de Torroella manté la seva idíl·lica relació d’amor amb Masquefa i ja fa 69 anys consecutius que ens visiten per la nostra festa grossa.

Els Montgrins ens van fer gaudir amb la tradicional passada, l’ofici de missa –on van acompanyar la cantada de la Coral l’Alzinar, la ballada dels bastoners i l’ofrena floral de la geganta a Santa Magdalena-, les sardanes –per partida doble- el concert de Festa Major –de nou amb la coral-, la serenata a l’Ajuntament i el ball de gala. També ens van emocionar amb el gran concert de Festa Major i ens van fer ballar fins a no poder més amb el posterior sarau.

Altres clàssics de la celebració van ser el sempre àcid fabulari, el vermut de socis de l’Alzinar i el del Casal d’Avis, i les matines de gralles i tabals.

Aire fresc
En l’altre plat de la balança, el de les novetats, la Festa Major de la nostra patrona va regalar-nos un taller de circ, el passi de la pel·lícula Super8 sobre la construcció del Casal de l’Alzinar, un correbars -les Quintolimpiades- organitzat i autofinançat per l’Ateneu Popular, i la recuperació, després de dos anys, del sopar de gala de Festa Major i el posterior pregó. El showman Jordi LP va posar-hi la cirereta amb una actuació que va fer esclatar de riure la plaça.

Els joves també van gaudir d’algunes de les novetats, com ara les dues festes amb disco mòbil que es van fer, dimecres i dijous a la nit, a la Plaça de l’Anoia i els jardins del CTC.

Multitudinària Nit en Blanc
Però aquestes no van ser les úniques oportunitats per allargar la gresca. Divendres, el grup Moby Dick va omplir la plaça de bona música amb la Nit de Versions. I, dissabte, va ser el torn de la Nit en Blanc, que va tornar a ser multitudinària. Quasi 4.000 persones de totes les edats, i vestides de blanc, van gaudir de bona música, d’actuacions i de sorpreses en un pati de La Fàbrica reconvertit, novament, per un dia, en una platja.

Una festa per a tots els públics
La programació també va pensar en els més menuts. Ells van xalar de valent amb 3/4 de 15 i la seva festa de l’escuma, els jocs d’aigua ‘La xeringada’, amb Fefe i Companyia, i els espectacles de música i ball de Pep Puigdemont i de La Rah-Mon Roma i Cia, a més de l’actuació de Tot Circ.

Els esports tampoc no van faltar a la cita amb Santa Magdalena. Hi va haver campionat de tir al plat, exhibició de taekwondo, partit d’hoquei de veterans, el catorzè Torneig de Petanca Vila de Masquefa i un torneig de pàdel previ a la festa.

La Festa Major va incloure, a més, el festival de l’Associació Dansa Urbana Masquefa, el torneig de botifarra, el magnífic castell de focs a càrrec de Pirotècnia Rosado, l’aplaudida exhibició de balls de saló dels alumnes de l’Alzinar i el professor Fernando Orihuela, la deliciosa mostra de cuina, amb els plats dels cuiners i cuineres de la vila, i l’apoteòsic concert d’Amazing Gospel, que juntament amb la traca final, van tancar la celebració. Els cantaires d’Esparreguera destinen els diners de les actuacions a ONGs i associacions amb fins socials.