El dimecres 23 de març es desenvoluparà un procés participatiu obert a ciutadania i entitats per tal de recollir la seva opinió envers diferents àmbits d’anàlisi. Per a participar-hi cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a igualtat@masquefa.net o trucar a l’Oficina d’Atenció al Vilatà, al 937 72 50 30. Recupereu aquí la presentació pública del projecte.

El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) ha acollit aquest divendres 25 de febrer la presentació pública del projecte de redacció del nou Pla Local d’Igualtat (PLI) impulsat per l’Ajuntament de Masquefa -de la mà de la Diputació de Barcelona i amb l’acompanyament de l’associació Dones amb Empenta-; una eina clau de planificació i implementació de les polítiques públiques de gènere dels propers anys al municipi que incorporarà la perspectiva de gènere i interseccional a totes les àrees i actuacions municipals, des d’un abordatge estratègic i plenament transversal.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete; la regidora d’Igualtat, Isis Abad; i Èlia Palomas, representant de Dones amb Empenta.

Xavier Boquete explica que “al llarg dels darrers anys des de l’Ajuntament hem posat esforços en generar accions de canvi i de transformació de la nostra realitat, per tal de garantir l’equitat de gènere i erradicar les violències masclistes a Masquefa. I ara, amb aquest pla, donem un pas endavant decisiu per assolir aquest objectiu compartit”.

Isis Abad fa una crida a la participació de la població en la redacció del Pla Local d’Igualtat i detalla que “volem proporcionar a Masquefa un model de ciutadania que fomenti l’equitat i la diversitat. I per això, a banda del Pla Local d’Igualtat també hem elaborat un Protocol local d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci, ens hem adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del Departament d’Interior de la Generalitat, i hem realitzat diferents actuacions de prevenció de les violències masclistes i de sensibilització entorn als drets de les dones i de les persones LGTBI”.

Així, la sessió tenia com a objectiu traslladar a la població tots els detalls sobre la redacció del Pla Local d’Igualtat -que es va iniciar el passat mes d’octubre del 2021 i que és previst que finalitzi el pròxim mes de juny- i explicar als veïns quins seran els diferents canals de participació ciutadana que tindran a la seva disposició per a prendre part activament de la fase de diagnosi del pla.

Dimecres 23 de març, de 18.30 a 20 h al CTC, taller participatiu obert a tota la ciutadania i entitats

El mes de març es desenvoluparà un procés participatiu per tal de recollir l’opinió de la població des de la perspectiva de gènere envers diferents àmbits d’anàlisi: usos del temps, cures i treballs, vida social, salut, educació, cultura i festes, esports, participació, violències masclistes, urbanisme i seguretat, entre d’altres.

Així, a partir de les dades recollides en aquesta fase de diagnosi s’elaboraran propostes d’accions dins els eixos estratègics que es definiran al document final del Pla Local d’Igualtat.

Aquest procés serà obert a persones i entitats del municipi i es durà a terme el dimecres 23 de març, de 18.30 a 20 h, al Centre Tecnològic i Comunitari (CTC) de Masquefa. Per a participar-hi cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a igualtat@masquefa.net o trucar a l’Oficina d’Atenció al Vilatà (OAV), al 937 72 50 30.

A més, per tal de complementar les aportacions realitzades en aquest taller presencial de propostes, pròximament també s’habilitarà un qüestionari virtual obert a tota la població que es podrà respondre al web www.masquefa.cat.

Què és un Pla Local d’Igualtat?

Un Pla Local d’Igualtat defineix objectius i mesures que permeten desenvolupar una estratègia integral per la millora de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, identificar les desigualtats estructurals i fer hi front.

Permet fer una mirada amplia del municipi, des d’una perspectiva de gènere, de la planificació urbanística, el disseny d’edificis i equipaments, la seguretat, la comunicació… fins a la vida i la cura de les persones que hi viuen.

Les actuacions que estableix s’encaminen a afavorir la igualtat de dones i homes en els diferents àmbits de la vida, i a propiciar un model de ciutadania que fomenti l’equitat i la diversitat.