L’Ajuntament de Masquefa va aprovar en el darrer ple municipal, a proposta de l’Assemblea 15M, una moció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de l’Anoia que insta el govern de l’Estat a modificar la llei hipotecària i incorporar-hi la figura de la dació en pagament, de manera que les persones i famílies sense recursos que no poden pagar la hipoteca puguin saldar el deute i en quedin completament alliberats retornant l’habitatge al banc.

El text -portat al ple per tots els grups municipals i aprovat per unanimitat- també insta l’Estat a adoptar urgentment les mesures necessàries per a evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el dret a l’habitatge, per exemple, posant els pisos buits a disposició de les famílies i persones desnonades en règim de lloguer social.

Compromisos del govern municipal
Mitjançat l’adhesió a aquesta moció el govern municipal també es compromet a emprendre en l’àmbit de Masquefa diverses mesures de suport a les famílies en risc de ser desnonades.

Moltes d’aquestes mesures ja fa temps que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament. En aquest sentit, l’alcalde, Xavier Boquete, va explicar que ja s’estan atenent famílies que tenen dificultats per fer front al pagament de la hipoteca i que s’està mediant amb les entitats financeres perquè no siguin desnonades i puguin continuar a casa seva pagant un lloguer social, ja que “aquesta és una de les nostres grans preocupacions”.

Entre els compromisos que l’Ajuntament assumeix amb l’aprovació d’aquesta moció destaca, per exemple, la convocatòria de reunions periòdiques amb els directors de bancs i caixes, els administradors de finques, els grups polítics amb representació al ple i les entitats locals per evitar les execucions hipotecàries i acordar sistemes que permetin la moratòria dels processos de desnonaments. En aquest sentit es crearà una comissió de treball específica.

També es compromet a fer un seguiment de la situació global de l’habitatge a Masquefa, a sol·licitar als jutjats informació sobre els processos judicials que podrien acabar amb desnonaments, i a reforçar la coordinació entre el servei d’habitatge i els serveis socials.

Altres mesures previstes són establir un protocol d’actuació d’urgència per trobar solucions a les famílies desnonades mitjançant habitatges de lloguer social, informar del servei de l’oficina d’Ofideute de la Generalitat, reforçar la difusió de les ajudes en matèria d’habitatge, declarar abusives les clàusules que en el contracte hipotecari fixin un límit a la variació a la baixa del tipus d’interès, o apel·lar a la llibertat de consciència dels agents de la Policia Local en cas que hagin de prestar suport en desnonaments.
 

(Moció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca)