L’acte d’inauguració va comptar amb la presència del conseller de la Generalitat Raül Romeva i d’altres personalitats polítiques i socials del país. Amb aquesta inauguració l’Ajuntament ret homenatge a la que fou presidenta d’Òmnium i figura destacada de l’independentisme català per la seva exemplaritat en termes de diàleg, humanisme i respecte.

Masquefa va retre ahir un sentit homenatge a la que fóra presidenta d’Òmnium Cultural i diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí, Muriel Casals, tot batejant amb el seu nom la plaça de davant de la biblioteca. L’acte va comptar amb la presència de diverses personalitats polítiques i socials del país, com ara la de Raül Romeva, conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya; Marina Llansana, vicepresidenta d’Òminum Cultural; Antoni Castellà, diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí; Alba Vergés, diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí; i Isabel Casals, germana de l’homenatjada.

La inauguració de la Plaça de Muriel Casals s’emmarca en la moció impulsada per ANC Masquefa i aprovada en la sessió plenària del passat 19 de maig. A l’acord adoptat s’hi assenyala que Muriel Casals representa uns valors de “respecte, diàleg, progrés, inclusió, justícia social, cultura, coneixement, rigor, proximitat, humanitat i altruisme”, per la qual cosa es considera que l’espai triat és un espai simbòlic que lliga amb la trajectòria de defensa de la llengua, la cultura i el país de Muriel Casals.

Els actes van començar prop de les 8 del vespre amb la recepció oficial del conseller Romeva, que va signar el llibre d’honor de l’Ajuntament en presència de l’alcalde del municipi, Xavier Boquete, i de diversos regidors del consistori. Romeva es va mostrar molt agraït per haver estat convidat i va plasmar una bonica dedicatòria a Masquefa i en record de Muriel Casals. A tall d’agraïment per la seva presència, l’alcalde li va fer entrega, en nom de tot el consistori, d’una petita mostra de vi masquefí. En acabar la recepció a l’Ajuntament, la comitiva es va desplaçar en processó a la plaça de davant la biblioteca, però abans el conseller Romeva va ser convidat per la colla de Gegants i Grallers a visitar l’exposició del seguici, inaugurada unes hores abans amb motiu de l’inici de la Festa Major. Romeva va acceptar de bon grat la invitació i va ser guiat a l’interior del recinte, on es va interessar pels diferents elements exposats.

 

Ja a la plaça, un centenar de persones esperava amb ganes l’inici de l’acte oficial d’inauguració, que va consistir en els parlaments de les diverses personalitats convidades, el descobriment de la placa i un petit refrigeri final. Va obrir foc l’alcalde, Xavier Boquete, tot definint la nova plaça com un "tribut" a l’ex-presidenta d’Òmnium que pretén "afegir una petita llavor a tot allò que va anar sembrant la Muriel per tot el país". En segon lloc va intervenir Marina Llansana, que va referir-se a l’època que va compartir amb Muriel Casals a la junta nacional d’Òmnium com un període d’aprenentatge i va voler posar de manifest el buit que va deixar la pèrdua de la que va ser presidenta de l’entitat durant 5 anys. Tot seguit, va prendre la paraula en Xavier Manuel Altés, president de l’ANC Masquefa, que va posar en relleu la importància de l’acte. En quart lloc va intervenir la diputada Alba Vergés, que va dedicar unes paraules de reconeixement i agraïment a la Muriel. Posteriorment va ser el torn d’Antoni Castellà, que va voler posar una nota més personal a l’acte i va recordar el suport i els ànims que va rebre de la Muriel en moments complicats, tot destacant l’humanisme i la tendresa de l’homenatjada. El penúltim parlament va ser per a l’Isabel Casals, germana de la Muriel, que es va mostrar agraïda i emocionada per les bones paraules dels presents. Va tancar el capítol d’intervencions el conseller Raül Romeva, que va glossar la figura de Muriel Casals, tot recordant la seva capacitat per teixir "consensos treballats", citant algunes de les seves frases més cèlebres i agraint a la Muriel no nomes allò que va fer, sinó també el "com ho va fer". En acabar els parlaments es va destapar la placa commemorativa que dóna nom a la plaça i homenatja la figura de la Muriel Casals, per després passar a l’interior de la plaça a compartir un lleuger refrigeri.

Des de l’Ajuntament es dóna les gràcies a tots els assistents a l’acte per la seva presència, molt especialment al conseller Romeva, la Marina Llansana i els diputats al Parlament que, malgrat les seves apretades agendes, no es van voler perdre un acte tan significat com aquest.