L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, va ser dissabte al Palau de la Generalitat en representació de l’Ajuntament per lliurar al president Artur Mas l’acord del Ple municipal en suport al 9N i també els compromisos del Pacte pel Dret a Decidir que li havien entregat en custòdia, la vigília de la Diada, les cinc entitats masquefines adherides: la Colla de Ball de Bastons, la Colla de Geganters i Grallers, la colla de diables Pixafocs i Cagaspurnes, Gas a Fons i l’Alzinar. Juntament amb altres batlles de l’Anoia, Boquete va participar en aquest acte institucional en què el món local va voler expressar la seva defensa del dret a decidir.

Alcaldes i regidors de més de 800 municipis van ser rebuts a l’Ajuntament de Barcelona per l’alcalde Xavier Trias. Des d’allà, es van dirigir fins al Palau encapçalats pels presidents de les diputacions catalanes, Salvador Esteve, Josep Poblet, Joan Giraut i Joan Reñé, així com pels presidents de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, i de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, les entitats impulsores de l’acte.

Un cop al Palau de la Generalitat, els alcaldes van lliurar les mocions a favor de la consulta i els compromisos del Pacte pel Dret a Decidir al secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, i el secretari del Govern, Jordi Baiget. Per la seva banda, el president de Generalitat, Artur Mas, es va reunir amb l’encapçalament de la comitiva. Finalment, en el seu parlament als alcaldes assistents, Mas va destacar la importància de reafirmar les voluntats per reafirmar la democràcia i va assegurar que tot i la hostilitat de l’estat espanyol, aquest no aconseguirà aturar la veu del poble català.

Fins al moment 920 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya han aprovat mocions a favor de la consulta del 9N. El de Masquefa va ser un dels primers Ajuntaments en aprovar-la, en un Ple Extraordinari celebrat el 22 de setembre. L’acord fa públic el compromís del Consistori de facilitar tots els recursos i eines necessàries per fer-la possible, a l’empara legal de la Llei de Consultes, i fa una crida a la ciutadania a participar en la consulta.

El Ple extraordinari va ser convocat a petició dels 8 regidors del grup de Convergència i Unió (CiU), la regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el regidor no adscrit David Minoves. La moció va prosperar amb 9 vots a favor -7 de CiU (la regidora Laia Albiol no va poder assistir a la sessió en trobar-se a l’estranger), el de la regidora d’ERC i el del regidor Minoves- i 2 vots en contra: el de Força Masquefa i el del Partit Popular. La regidora de Progrés Municipal-PSC-APM va excusar la seva absència al Ple.

D’altra banda, el gran suport de la societat civil a la consulta s’evidencia també amb les més de 4.000 entitats de tot el país que s’han adherit al Pacte pel Dret a Decidir.